Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közép-európai könyvek bemutatója Franciaországban

2002.12.09. 15:57
Kertész Imre, Szabó Zoltán és Hász Róbert közelmúltban franciául is megjelent műveit mutatják be a párizsi Palabres (csevegés) rendezvényén.
A Párizsban működő közép-európai kulturális intézetek, valamint a Paris Sorbonne egyetem és a Közép-európai Kutatóközpont második éve létező közös rendezvénysorozatának következő eseményére kerül sor december 9-én a párizsi Lengyel Intézetben. A Palabres (csevegés) nevű rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet közép-európai szerzők a közelmúltban, francia nyelven megjelent műveire.

A kéthavonta más-más intézetben megtartott rendezvény decemberben lengyel, magyar és német nyelvű kiadványokat mutat be. Így a hazai szerzők közül először Hász Róbert nemrégiben franciául megjelent regényét, a Végvárat mutatja be a a kiadó képviselője, Frédéric Martin.

Ezt követően a Nobel-díjas Kertész Imre három műve, a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért és A kudarc lesz a téma: a könyvekről a rangos francia napilapban, a Le Monde-ban is publikáló Edgar Reichmann tart előadást. Szintén a háború témakörét idézi Szabó Zoltán novemberben megjelent naplóregénye, az Összeomlás. A magyar író Párizsban tartózkodott a háború kitörésekor, így szemtanúként élte meg Franciaország összeomlását. Emlékeit adja közre e művében, mely magyarul, először és utoljára 1940-ben jelent meg a Nyugatnál. A könyvet Philippe Thureau-Dangin a kiadó igazgatója és egyben a Courrier International című, neves lap főszerkesztője tárja a közönség elé. Az irodalmi est levezető elnöke Nicole Bary, a Mérailié kiadó Német könyvtár sorozatának szerkesztője lesz.