Árpád
-2 °C
4 °C

A panaszkodás megdicsőülése

2007.05.03. 14:56
Egy finn-német művészpáros kezdeményezésére a világ városai panaszkórusokat szerveznek, amelyekhez a szöveget a lakók összegyűjtött problémáiból írják. Budapest édes-szomorú dalába most az Ön nyűgjei is bekerülhetnek. Utálja a vijjogó riasztókat? Kutyaszarba lépett? A hülye kollégáját léptették elő? Énekelje ki magából!

Az utcámban sosincs parkolóhely. Munkával nem lehet meggazdagodni. Idejét nem tudom, mikor dugtam utoljára. Miért ilyen bonyolult az adóbevallás? A 9-es busz percenként megy felfelé, de vissza egy sem jön. Unom az álmaimat. Nincs időm, hogy minden körmöm kipolírozzam.

Ne ijedjen meg, nem a gondolataiban olvasunk. A fenti panaszok a világ legkülönbözőbb szegleteiből származnak, és kivételesen nem az orruk alatt mormogták el a panaszkodók, hanem egy közös, nagy kórusban énekelték, boldog arccal.

Sőt, minden jel szerint hamarosan Budapesten hangzik el minden panaszkórusok legelementárisabbja. De ne rohanjunk előre.

Az angolok kezdtek panaszkodni

A panaszkórus műfaját egy finn-német művész házaspár, Tellervo Kalleinen és Oliver Kochta-Kalleinen találták fel néhány éve. A művészek a sötét és hideg Helsinkiben sétáltak, és az időjárásra, a ködre és a mogorva emberekre panaszkodtak, amikor szöget ütött fejükben az idevágó, finn kifejezés: panaszkórus.

Azzal terelték el gondolataikat a latyakról, hogy elképzelték, milyen lenne szó szerint venni a kifejezést, és valóban elénekelni mindazt, amivel tele van a hócipőjük. A házaspár kiállításról kiállításra járva időnként felvetette az ötletet, míg végül Anglia egy szomorú szegletében, Birminhamben ráharaptak.

A szervezők szórólapokon, hirdetésekben kerestek panaszkodókat, és olyanokat, akik az ezekből írt kórusművet el is énekelnék. A nehéz kezdés után váratlan siker lett a birminghemi panaszdal, és a belőle készült videó.

Szauna problémák

A művészpáros ezt követően az ötlet szülőhelyén, Finnországban vitte tökélyre az ötletet. A szívbemarkoló hatás nem csak a jó zenének vagy a 91 fős kórusnak köszönhető, hanem annak is, hogy az énekesek a finnek jellegzetesen halszerű arckifejezésével sorolják bajaikat.

A dalban keveredik vicces és súlytalan, hogy a vécéből mindig kifogy a papír, a nőket rosszabbul fizetik, az álmok unalmasak, az öregeket nyugtatón tartják az otthonokban, és rengeteg a szaunával kapcsolatos probléma.

A panaszok észrevétlenül vidám, lebegő áradattá egyesülnek. A hallgató keserédes hangulatba kerül, mert szembesül a mindenkiben motoszkáló, de mindig elhessegetett érzéssel, hogy egy összetákolt, alsó polcra rakott, leértékelt univerzumban él, ahol olyan alapvetőek a működési hibák, hogy ezeken már nem is érdemes izgatnia magát. Inkább énekel.

Ezért fakadtak dalra később Hamburg, Szent Pétervár, Pittsburgh, Bodoe és Juneau lakói is.

Így készül a budapesti panaszdal

A helsinki panaszkórus videója szerepelt a Műcsarnok közelmúltban rendezett skandináv kiállításán, és itt érezte meg Fazekas Dániel és Vidó Andrea a nagy lehetőséget. Egyértelmű ugyanis, hogy egy olyan országban, ahol már a Himnuszt is fel lehetne tölteni a panaszkórus oldalára, hatalmas lehetőségei vannak a műfajnak.

A szervezők a finn-német művészpáros instrukciói alapján láttak munkához. Első körben panaszokat és kórustagokat gyűjtenek. Jelenleg már 500 panaszuk és 25 énekesük van, de a nevezés még nem zárult le. Május 15-ig lehet jelentkezni és írni a magyar panaszkórus oldalán.

A következő lépés a panaszok témák szerinti felosztása lesz. A kórustagok problémapreferenciáik alapján kapnak majd egy-egy halom panaszt, amiből nekik kell kiválasztani a legjobb, legviccesebb, legjellemzőbb néhányat.

A csoportok ezek után egy táblára tűzködik a cetliket, és közösen rendezik össze egységes szöveggé.

Az egészhez végül a zeneszerző, Ruczek Réka ír dallamot, ami mindenképpen vidám lesz, a projektnek ugyanis a szervezők szerint éppen ez a lényege. A pozitív kicsengésű dal lényegíti ugyanis át a panaszáradatot valami magasabb szintű dologgá, vázolta a koncepciót Fazekas Dániel.

A kórus május végéig próbál, majd leforgatják a kisfilmet, amiben már lapunk videóstábja is szerepet vállal.

Amilyen panasztartalékokkal rendelkezik az ország, már előre tudható, a budapesti panaszkórus előadása mellett örömóda lesz minden más produkció. Elég, ha csak arra gondolok, hogy nekem ma küldött a parkolótársaság csekket, pedig biciklivel járok, hogy kiderült, mégis gyökérkezelik a fogam, hogy megint pont hétvégén lesz eső, és hogy nem tudom, miért egy napon van a városban az összes jó program.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?