Passiójáték a Bazilika elõtt Egerben

2008.07.15. 15:59
A XVIII. századi csíksomlyói passió szövegek és bibliai idézetek felhasználásával írt mûvet július 17-étõl mutatják be az Agria Összmûvészeti Fesztiválon.

A középkori misztériumjátékok hangulatát idézi az a táncdráma, mely Júdás árulásának, Jézus szenvedésének történetét meséli el a Honvéd Táncszínház és a Gárdonyi Géza Színház elõadásában csütörtöktõl három estén át a Bazilika elõtt, Egerben -mondta a színház sajtószóvivõje.

A produkciót a régies erdélyi zenei kincs, valamint a XVIII. századi csíksomlyói passió szövegeinek és bibliai idézeteknek a felhasználásával állítják színpadra - közölte Pilisy Csenge.

A Kiss Ferenc-Foltin Jolán szerzõpáros Fénylik titka keresztfának címû passiójátékát, amelyet XVIII. századi passiótöredékek és a magyar népköltészet drámai hagyományai ihlettek az Agria Összmûvészeti Fesztivál keretében láthatja a közönség - tette hozzá.

Pilisy Csenge elmondta: a szerzõk a szövegekhez az erdélyi népzene, néptánckincs õsi rétegeibõl merítettek dallam- és mozgásanyagot.

Az ilyesfajta elõadások helyszínei az elmúlt századokban templomkertek, templomterek voltak, egyszerû emberek alakíthatták a vallásos tárgyú történetek szerepeit, s a szöveg, a mozgás, a zene egységben szolgálták a mondanivalót. Ezt a hangvételt, ezt a hangulatot kívánják megidézni július 17-én, 18-án és 19-én Egerben, az Eszterházy téren, háttérben a Bazilika festõi látványával - jegyezte meg a sajtóreferens.