Szívinfarktus végezhetett Pásztory Zoltánnal

2005.05.02. 00:43
Magas vérnyomás miatt néhány napja a Szabolcs utcai kórházban feküdt Pásztory Zoltán, az Illés zenekar dobosa, akit 61 éves korában ért a halál. A feltehetőleg szívinfarktus miatt bekövetkezett halálesetet vasárnap hozták nyilvánosságra. Az együttes többi tagja egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz a tervezett koncertekkel.

Bár a hozzá közel állók tudták, hogy vérnyomásproblémái vannak, mindenki számára váratlan és sokkoló hír volt, hogy 61 éves korában elhunyt Pásztory Zoltán, az Illés együttes egykori dobosa.

Pásztory néhány napja a Szabolcs utcai kórházban feküdt, de halálának pontos okát még nem tudni, talán szívinfarktus végzett vele.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a koncertekkel

Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs megrendülten nyilatkozott a tragédiáról, a zenekar egykori vezetőjét, Illés Lajost vasárnap estig nem sikerült elérni.

Szörényi Levente nemrégiben beszélt arról, hogy 2001-ben, az Illés együttes legutóbbi koncertjén Pásztory kitűnő dobolása miatt volt nagyon jó a zenekar.

Pásztory az Illés-együttes megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából augusztus 5-én Csíkszeredában, augusztus 9-én pedig a Sziget-fesztivál nulladik napján lépett volna fel. Az együttes tagjai egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy mi lesz a koncertekkel.

Klasszikus zenétől a könnyű felé, majd a vendéglátásba

Pásztory Zoltán Mosonmagyaróváron született, október 31-én töltötte volna be hatvanegyedik születésnapját. Először úttörő- és iskolai zenekarokban játszott, majd a MÁV ifjúsági és szimfonikus zenekarában folytatta. Később a KISZ Központi Művészegyüttesében és a Fővárosi Operettszínház zenekarában dobolt. Elvégezte a konzervatóriumot.

Az Illésbe 1965 végén került, amikor a "családi" zenekar átalakult Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs csatlakozásával. Utánuk jött Pásztory, és tagja maradt az együttesnek egészen annak 1973-ban bekövetkezett megszűnéséig.

A zenekar feloszlása után Pásztory egy ideig gumiműhelyben dolgozott, ahol súlyos fertőzést kapott. Ezután Németországba költözött, Lindauban vendéglátóipari zenész lett, majd 1989-től a weissenburgi hotel ügyvezetőjeként működött. Németországban megnősült, egy lánya van.

Pásztory Zoltán ott volt a feloszlást követő valamennyi Illés-koncerten, vagyis 1981-ben, 1990-ben, 1996-ban is. A zenekar többi tagjával együtt 2000-ben ő is megkapta a Kossuth-díjat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport