Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Pintér Béla Társulat megmutatja a finneknek

2008.03.04. 15:16
A magyar társulat Helsinkiben, egy gyárépületből átalakított kulturális komplexumban lép fel.

A Pintér Béla Társulat először lép finn közönség elé, a Korcsula című darabot adja elő Helsinkiben a Magyar Kultúra Hetei programsorozat keretében, szerdán és csütörtökön.

Helsinki legújabb nemzetközi kulturális központjában, Korjaamóban lépnek fel, a finn főváros szívében. A kulturális komplexumot egy gyárépületből alakították ki. Van benne színház, mozi, kiállítótér, klubok, bárok, egyszóval az egész ház kiváló találkahely. Az intézmény együttműködik a többi európai kulturális központtal is - olvasható a Korjaamo honlapján.

A Korcsula című darab egy magyar család nyaralásának története Horvátország egyik apartmanhoteljében, ahol magyarok, németek, horvátok, olaszok, angolok laknak. A színdarab azt a jól ismert nyári hangulatot veszi górcső alá, amikor a végtelen tenger partján az emberek várják a csodát, a megoldást mindennapi problémáikra. A problémák azonban inkább csak sokasodnak az állandó és kényszerű összezártság miatt, a tenger a végtelen nyugalom helyett a nyomasztó sivárságot szimbolizálja.

A darab zenéje horvát népzenei és esztrádmotívumokra épül. A Korcsula kísérlet arra, hogy egyetlen színdarabban párhuzamosan öt különböző nyelvet (magyar, német, olasz, angol, horvát) és három idősíkot (múlt, jelen, jövő) használjanak. Mindkét napon az előadást a jobb érthetőség kedvéért angol felirat kíséri.

Pintér Béla együttese 1998-ban alakult, és Magyarország egyik legjobb független színtársulataként tartják számon őket. A csapat sikeresen ötvözi a magyar népi hagyományokat a posztmodern színjátszással.