A Pintér Béla Társulat megmutatja a finneknek

2008.03.04. 15:16
A magyar társulat Helsinkiben, egy gyárépületből átalakított kulturális komplexumban lép fel.

A Pintér Béla Társulat először lép finn közönség elé, a Korcsula című darabot adja elő Helsinkiben a Magyar Kultúra Hetei programsorozat keretében, szerdán és csütörtökön.

Helsinki legújabb nemzetközi kulturális központjában, Korjaamóban lépnek fel, a finn főváros szívében. A kulturális komplexumot egy gyárépületből alakították ki. Van benne színház, mozi, kiállítótér, klubok, bárok, egyszóval az egész ház kiváló találkahely. Az intézmény együttműködik a többi európai kulturális központtal is - olvasható a Korjaamo honlapján.

A Korcsula című darab egy magyar család nyaralásának története Horvátország egyik apartmanhoteljében, ahol magyarok, németek, horvátok, olaszok, angolok laknak. A színdarab azt a jól ismert nyári hangulatot veszi górcső alá, amikor a végtelen tenger partján az emberek várják a csodát, a megoldást mindennapi problémáikra. A problémák azonban inkább csak sokasodnak az állandó és kényszerű összezártság miatt, a tenger a végtelen nyugalom helyett a nyomasztó sivárságot szimbolizálja.

A darab zenéje horvát népzenei és esztrádmotívumokra épül. A Korcsula kísérlet arra, hogy egyetlen színdarabban párhuzamosan öt különböző nyelvet (magyar, német, olasz, angol, horvát) és három idősíkot (múlt, jelen, jövő) használjanak. Mindkét napon az előadást a jobb érthetőség kedvéért angol felirat kíséri.

Pintér Béla együttese 1998-ban alakult, és Magyarország egyik legjobb független színtársulataként tartják számon őket. A csapat sikeresen ötvözi a magyar népi hagyományokat a posztmodern színjátszással.