Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Nemzetközi kultúrhét és diákfesztivál Pécsett

2003.08.05. 15:24
A VII. nemzetközi kultúrhetet és diákfesztivált augusztus 9. és 16. között rendezik meg Pécsett - közölte a programsorozat főszervezője kedden, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.
"Európa egyik jelentős, dinamikusan fejlődő diákfesztiváljára 30 országból mintegy 200, felsőoktatásban tanuló fiatalt, a kísérő rendezvényekre pedig több ezer érdeklődőt várunk" - mondta el Murányi Linda.

A meghívott külföldi diákok, egyetemi tanárok és oktatók egy konferencián, valamint gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt, amelyek fő témája: a demokrácia. Ismertetése szerint a résztvevők előadásokat hallhatnak az európai döntéshozatal alapelveiről, környezetünk kihívásairól, az interkulturális kapcsolatokról, a globalizációról, valamint a civil szervezetek jövőjéről, majd megvitathatják az ezzel kapcsolatos kérdéseket. A fiatalok a konferencia zárónapjára megfogalmazzák, milyennek szeretnék látni Európát 20 év múlva.

Murányi Linda szólt arról is, hogy a kultúrhét keretében emellett sor kerül a hagyományos diplomata-napra is. Ezen a tervek szerint 15, Magyarországon akkreditált misszió képviselője találkozik és aktuális közéleti kérdésekről folytat eszmecserét. A főszervező kitért rá: bár a diákfesztivál zárt körű, az egész napos kísérőrendezvényekre azonban a város lakosságát és a turistákat is várják.

A Sétatéren vendéglátó egységek, valamint kézművesek sátrai várják a vásárlókat, miközben a színpadokon több száz hazai és külföldi előadóművész lép fel. Az érdeklődők láthatják török néptáncosok, szlovák táncosok, lengyel utcaszínházasok előadását, hallhatják a balkáni zenéket elegyítő magyar Besh o droM zenekart, az Anima Sound Systemet és többek között egy jazz est keretében a Pege Jazz Quartettet, Berki Tamást és a Jávori Sound Machine-t. A nemzetközi kultúrhét és diákfesztivál a város főterén gálaműsorral zárul, ahol fellép a török Dumlupinar Egyetemi Popegyüttes, Varga Zsuzsa és az United.

Murányi Linda végezetül megemlítette: a rendezvénysorozatot a városi és megyei önkormányzaton kívül támogatja az Európa Tanács és egy, a visegrádi országok által létrehozott alapítvány is.