Meghalt Pege Aladár

2006.09.24. 12:59
Elhunyt a magyar dzsessz egyik legismertebb, leghíresebb képviselője, Pege Aladár bőgőművész. Pege nemcsak dzsessz-zenész volt, hanem sokszor adott komolyzenei koncerteket is.

Elhunyt Pege Aladár Kossuth-díjas bőgőművész.

A család vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 67 éves művészt szombaton hajnalban, türelemmel viselt rövid szenvedés után, a kórházban érte a halál. Pege Aladár temetéséről később intézkednek.

Pege Aladár 1939-ben született Budapesten. Liszt-díjas érdemes művész, zeneszerző, a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége - olvasható a pege.hu-n. 1969-ben szerezte diplomáját a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő tanszakán. Tanárai Montág Lajos és Tibay Zoltán voltak.

A honlap szerint Pege Aladár nagybőgőjátékát rendkívüli improvizációs képessége, hangszertechnikai tudása és muzikalitása alapján az évenként összeállított dzsesszvilágranglista hosszú idő óta az elsők között tartotta számon.

Pege Aladár
Pege Aladár

Saját együttest vezetett 1963 óta. A nemzetközi dzsesszélet elismert egyénisége, külföldi fesztiválok és koncertek rendszeres vendége volt. 1975-től 1978-ig tanult Nyugat-Berlinben, Rainer Zepperitz professzornál, aki Herbert von Karajan zenekarában, a Berlini Filharmonikusoknál játszott. Nagy feltűnést keltett 1982-es bombayi és New-York-i fellépése; a Carnegie Hallban amerikai sztárokkal szerepelt együtt. Prágában, 1964-ben a "fesztivál virtuóza", 1970-ben a montreux-i fesztiválon az "Európa legjobb szólistája" díjjal tüntették ki.

Számos önálló lemeze jelent meg itthon és külföldön, 1963 óta komponált és hangszerelt, az utóbbi években gyakran adott klasszikus zenei szólókoncerteket. Számos nagybőgőátiratot is készített. A Kossuth-díjat 2002-ben kapta meg, a nemzetközi dzsesszvilágban "a nagybőgő Paganinije"-ként számon tartott virtuóz játékáért, a dzsessz magyarországi népszerűsítéséért, kiemelkedően eredményes oktatói tevékenységéért - írja róla az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport