Felnyitják Petrarca koporsóját

2003.11.05. 10:22
A XIV. századi olasz költő, Francesco Petrarca több száz levelet hagyott hátra, amelyekben az életéről és a gondolatairól írt. Most olasz tudósok vizsgálják a szerelmi líra halhatatlanának maradványait, hogy megállapítsák, jóképű volt-e.
A kutatók novemberben nyitják ki a márvány koporsót, ami a költőről elnevezett észak-olasz faluban, Arqua Petrarcában található. Itt hunyt el a költő 1374-ben.

"Amennyiben a maradványok jó állapotban vannak, meghatározhatjuk Petrarca külsejét, magasságát, testalkatát, és betegségeit" - nyilatkozta a héten Vito Terribile Wiel Marin, a Padovai Egyetem patológiai anatómia professzora.

Marin, aki korábban már más jeles személyiségek földi maradványainak exhumálásában is részt vett, köztük Páduai Szent Tamáséban, elmondta, hogy a XIX. században már megvizsgálták Petrarca csontjait, de az a kutatás kétséges eredményeket hozott.

"A vizsgálatok szerint ugyanis Petrarca 183 cm magas volt, ami abban a korban félelmetesen nagynak számított. Ha ez valóban igaz lenne - mondta Marin - akkor a történelemben úgy emlékeznének rá, mint egy óriásra".

"Remélem - tette hozzá a professzor -, hogy a csapatomnak sikerül rekonsturálni a költő koponyáját, amely az előző exhumálás során széttört. Az összeillesztés után szeretnénk öntőmintát készíteni, amit aztán többek között a vonásai számítógépes rekonstruálásához használnánk fel."

"A középkori arcképábrázolás nagyon megbízhatatlan, de szerencsére a modern technikának, rájöhetünk, hogyan nézett ki valójában Petrarca"- jegyezte meg összefoglalásként Marin professzor.