Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A szférák videoszekvenciái a Jövő Házában

2006.11.24. 16:15
A médiaművészet legendás alakja, az izlandi Steina Vasulka egy motorok által mozgatott lencse- és tükörrendszer és egy szoftver segítségével készít bolygórendszereket imitáló videomátrixot.

Az izlandi születésű, hegedűsnek tanult Steina Vasulka "Szférák" című videoszekvenciáiból nyílik kiállítás a Pixel galériában pénteken.

Steina Vasulka zenészként a Prágai Konzervatóriumban töltött ösztöndíja alkalmával ismerte meg férjét, a legenda másik szereplőjét, a cseh Woody Vasulkát. 1964-es házasságukat követően New York-ba költöztek, ahol Steina a korai videó-eszközök megjelenésétől kezdődően használja ezt a médiumot.

A műfaj olyan úttörőivel együtt, mint Nam June Paik kísérletezi ki és tágítja a technika adta lehetőségeket, így többek közt neki is köszönhető, hogy a videó is a képzőművészet eszköztárába került.

Férjével és Andres Mannikkal 1971-ben megalapítják a "Kitchen"-t, mely az elektronikus média egyik legfontosabb helyszínévé válik. A videó és audió jelek manipulálása révén az elektronikus kép és hang lényegének megismerésére törekednek. A kísérletek eredményeképpen olyan korszakos munkák születnek, mint az 1997-es Velencei Biennálé izlandi pavilonjában bemutatott "Orka", vagy a Midi-hegedűvel előállítható videoképek.

A férjével Woody-val közösen, és az önállóan alkotott műveit a médiaművészet klasszikus alkotásai között tartják számon.

A Pixel Galéria számára készített, korábbi műveinek (Machine Vision, Of the North, Seven Spheres) a továbbfejlesztett változatai. Ezek egy speciális eszköz, egy motorok által mozgatott lencse- és tükörrendszer ill. egy Boris elnevezésű szoftver által generált videomátrixok: a felvett képek egy bolygószerű alakzat terében jelennek meg, a mikrotörténések, a tájrezdülések szférikus dimenziókat öltve beszélnek a Föld ökoszisztémáinak sérülékenységéről.

Megnyitó 2006. november 24-én, 18 órakor.

Megnyitja: Steina Vasulka és Beke László művészettörténész.

A kiállítás 2006. november 25-től 2007. február 28-ig tekinthető meg a Jövő Háza Központ Pixel galériájában.