Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Picasso csak hívószó

2007.10.26. 18:02
A megakiállítások világában ritka meglepetés a Picasso, Klee, Kandinszkij című kiállítás, ami végletekig visszagofott, szép és pontos. Mert rendben van, hogy Picassóra ugrik a nép, de adni is kell valamit. Most a huszadik század elejének avantgárdjából kapunk egy nagyobb szeletet, sok fontos alkotó képeivel. Előtérben a kubizmus.

A Szépművészeti Múzeumban nemcsak egy jó kiállítást, hanem egy sikeres svájci-magyar kulturális kapcsolatépítést is láthatunk. A kiállítás kurátora, Geskó Judit 1996-ban segédekezett egy francia akvarellművészetet bemutató berni kiállítás megrendezésében, majd a 2006-os Van Gogh-kiállításra megszerezte a Rupf Alapítványtól a Két napraforgó című festményt. Kilencvenegy képet kaptak meg a berni Kunstmuseumban működő Rupf-gyűjteményből.

Idén Madridban Thyssen-Bornemissza Múzeumban szerettem bele a magángyűjteményekbe, amik tényleg egy házaspár ízlését mutatják mindaddig, amíg az alapítványok és a hivatalos beszerzők át nem veszik a szerepet. Rupfék rövidáru-kereskedőkből tornázták fel magukat Svájc egyik legjelentősebb festménygűjteményének tulajdonosaivá. Hermann és Margrit Rupf háromszáz alkotásból álló avantgárd gyűjteménye mellett hatszáz kortárs alkotás is szerepel.

Nézze meg képeinket!

A házaspár 1907-ben kezdett el képeket vásárolni, akkor Othon Friesz és Anuté Derain képeit vették, meg Vaszilij Kandinszkijt, Pablo Picassót és Georges Braque-ot, vagyis a kubizmus korai szakaszához vonzódott a pár. Ráadásul a kiállításon van még a négyszögletes világot alkotó Juan Gris, André Derain, Henri Laurens, Fernand Léger is. És be kell vallanunk, ízlésesen válogattak.

A Szépművészeti Múzeumot és Baán László igazgatót sokan támadják azzal, hogy felületes, popkulturális termékekké alakítják át a kiállításokat, pedig ezzel a kisebb kiállítással akarják felépíteni az új, huszadik századi művészetet bemutató állandó kiállításukat. Ezen kívül több onferenciát és kutatást is terveznek ennek mentén.

Picassóval és szerelmeivel már megjártam egyszer, akkor a kis szobában kiaggatott Picassókat egy karácsonyi bevásárlóközponthoz hasonló tömeggel telített térben kellett megnézni. Az egy jó visszajelzés volt a múzeum profi marketingeseinek, hogy mindent képesek eladni. Most megint Picasso a hívószó, de most nem a szerelmi és csajozós történetei köré építik fel a tárlatot, sőt még két nagyobb térben az alagsorban. Az akkori kékkel szemben most a fehér dominál, az installációk és térelválasztók is megfelelően működnek. Mondjuk a bejárati információsfal számomra rémisztően monumentális.

Szép és visszafogott kiállítás, nem érezni a kiállításszervezők blöffölését, mint a Picasso-kiállítás esetében. Itt a 20. század első felét rendesen körbejárja a Geskó Judit kurátor válogatta tárlat, ami valójában egy vándortárlat geskósítása. A kurátor a berni és a grenoble-i kiállítások anyagát szervezte át saját kedvére.

Picasso, Klee, Kandinszkij

A színes és érzelmes Kandinszkij-képek közül tizennégyet hoztak el, ami ezen a kiállításon élesen szembekerül az okos/okoskodó Paul Klee-vel, aki minden bizonnyal a család kedvence volt, akinek a képeit folyamatosan megvásárolták, ezzel támogatva őt és feleségét, bár valami történhetett 1950 körül, mert akkor elkezdték eladni azokat. Tizenhét maradt mindössze.

A gyümölcsöstálak és a különböző pengetős-vonós dolgok mesterétől, Georges Braque-tól bármit hozhatnak, mert meg lehet mutatni rajtuk, mennyire szabálykövető és távolságtartó volt a mester a festészetben. Picassóval sokáig nagy hatással voltak egymásra, és a mai napig vitatkoznak azon, ki, kire hatott inkább.

A Tárgyiasulás című Arp-szobor olyan, amilyen. Mindenki döntse el, milyen.

Picasso, Klee, Kandinszkij - A svájci Rupf-gyűjtemény remekművei, Szépművészeti Múzeum 2007. október 26. - 2008. január 27.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?