Ágnes
-1 °C
2 °C

Plasztikba öntött valóság

2006.05.02. 17:06
A Néprajzi Múzeum műanyag című kiállítása a szocilaizmus mára kultikussá nemesedő tucattárgyairól.

"Nahát! Pont ilyenünk volt otthon gyerekkoromban! Meg olyanunk, meg amolyanunk!" - rohanok hatalmas lelkesedéssel egyik plexivitrintől a másikig. Hogyisne tenném, amikor olyan kultikus tárgyakkal találkozom, mint a fehér nejlon csipketerítő, a piros tárcsás telefon, a gombfoci vagy a rugós zöld béka. De a dolog nem merül ki a puszta ismerősség szívet melengető érzésében, a lényeget az azonnal hozzájuk kapcsolható emlékek jelentik.

Tárgyainkban testet öltő önmagunk


Kattintson a képre!
A Néprajzi Múzeum műanyag címet viselő kiállítása épp erre az élményre épít. Egy tárgy általában azért kerül a múzeumba, mert régi, szép, ritka vagy különleges, mert nem a miénk, írja a tárlat bevezető táblája. Ez a kiállítás azonban pont a másik oldalról közelít. Mai életünk tárgyakban kifejeződő kultúráját, a műanyagok társadalmi életrajzát próbálja bemutatni. Azok a "közönséges" tárgyak, melyek a '60-as évektől kezdve mindennapjaink "szerves" részei voltak (vagy akár még mindig azok), egymásra rakódó kulturális rétegekként egy-egy elsüllyedt világot reprezentálnak, egy olyan ismerős világot, mely 20-30-40 év távlatából már-már egzotikumnak számít. Ám ez itt már nem egyszerű divatretró, ezek itt akkora tárgyi közhelyek, hogy előjelük az ellenkezőjére fordul, mert mindenkinek van hozzájuk köthető tapasztalata, emléke, sztorija, ami tartalommal tölti fel az egyébként érdektelennek tűnő tárgyakat. (Valószínűleg ezért száguldotta végig nagyjából 5 perc alatt az egészet az összes külföldi látogató.)

A nejlonharisnya, ó

A panelbirodalmak mintás linóleum és padlószőnyeg darabjain lépkedve rögtön szembetalálkozunk gyermeklelkünk álmaival, a cigirágóval és a golyós rágóval, de ott van a többi kihagyhatatlan dolog is: az SZTK-szemüvegek, a borzalmas öntapadós tapéták, a viaszosvászon, a Sokol táskarádió "Szovjetből", az NDK hajszárító "csomagból", az otthonka, az ijesztő műanyag babák, az ufószékek, a Szűz Mária formájú szenteltvíztartó, egy Skoda hátsó lámpája, a vöröscsillagos címer, a tányérsapka, valamint reklámszatyrok (Centrum Áruház!) és flakonok, flakonok, flakonok, minden mennyiségben, színben és formában. Plusz a nejlonharisnya, a műbőr lakktáskák és a bakelit lemezek, naná.

A nagy otthonosság-érzés közepette azért üdítő volt az a néhány dolog is, ami nem tartozott egy átlag háztartás megszokott tárgyai közé, mint például a gumimaci formájú hangulatlámpa, vagy Nagy Fruzsina hulladékból készített üvegrovar jelmeze.

Interaktivizálódó múzeumok


Klikk!

A szervezők megpróbálták témakörök szerint besorolni, csoportosítani a megszámlálhatatlan sok tárgyat, úgymint Anyag, Termelés, Fogyasztás: Táplálkozás, Lakáskultúra, Viselet, Szabadidő és Felhalmozás, a '60-as évektől napjainkig, de még így is szinte átláthatatlan a kavalkád. A tárgyak jó része a tavaly indított Hozzon nekünk 1 tárgyat! akció keretein belül került a múzeumhoz. "Persze vannak dolgok, amiket nem tudnak behozni, vagy nem szívesen hoznak be az emberek, mint mondjuk egy implantátum, vagy egy végtagprotézis, az ilyeneket a múzeum szerezte be." - mondta el Joó Emese, a kiállítás szervezője. Az ezernél is több behozott tárgyból látható válogatás, a hozzájuk tartozó egyéni történetekkel együtt megtekinthető a múzeum weboldalán vagy a megnyitóra megjelent Plasztik művek című kötetben (kempingpohár, cuppogós kék matracpumpa, kacsintós pénztárca!). Az akció egyébként a MaDok-program része, mely a kortárs tárgyi világ megőrzésérére és a jelenkor múzeumi dokumentációjára helyezi a hangsúlyt.

Az október 1-ig tartó kiállításhoz egy egész programsorozat is kapcsolódik: kisebb kamarakiállítások (most Szőnyei György plasztikgyűjteménye, később Vályi "dj Shuriken" Gábor bakelitlemezei, majd a Sterling műanyag ékszerei), gombfoci- és szektorlabda-bajnokság, kultúrtörténeti előadások, közös legózás és Nejlonkori éjszaka záróparti, valamint diákok és fogyatékkal élők számára rendezett rendhagyó múzeumi órák és műhelyfoglalkozások.

Műanyag kiállítás 2006. április 28. - október 1. Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth tér 12.