Sára, Márió
2 °C
6 °C

Salgótarjánban fakad dalra Harry Potter

2005.09.22. 12:48
A Hibó Tamás Művészeti iskola mai formájában tavaly május óta létezik, de ez sem akadályozta meg JK Rowlingot abban, hogy megadja a jogokat a Harry Potter bemutatására. Jövőre, a salgótarjáni művelődési házban lesz az ősbemutató.

Harry Potter címen musicalt mutatnak be Salgótarjánban, a helyi művelődési házban. A darab létrejötte azért is érdekes, mert a tavaly május óta létező, és a darabot színre vivő Hibó Tamás Művészeti Iskola megkapta a jogokat a Warner Bros. stúdiótól és a könyv írójától, J.K.Rowlingtól is.

"Szenzációs egy figura ez az írónő, leemelem a kalapom elötte", mondta Varga László a Művészeti Iskola vezetője. Az ötlet a helyi drámafoglalkozásokon merült fel, mert a gyerekek a Padlás, és a Dzsungel könyve után valami újat, frissebbet szerettek volna. Ekkor írtam meg a zenét, és a szöveget a Bölcsek köve alapján, mondta Varga László.

Mint a mesében

Varga úr optimizmusa akkora volt, hogy ezek után a szervezést is magára vállalta, és egy skóciában élő volt tanítványa segítségével januárban emailt írt Rowlingnak. A válasz április elsején érkezett meg, egy szerződéssel. A Warner nem viccelt. Leírta, hogy nem támogatja a musicalt, de engedélyezi.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen anyagi segítséget nem nyújt az előadáshoz, és azt is megtiltotta, hogy a bevételeket üzleti haszonként könyvelje el az iskola. Minden, a jegybevétel által befolyt pénzt a gyerekek további képzésére kell fordítani. Az írónő a jegyárakat is szerződésben rögzítette, ami három, és hét font (1000-2500ft)között mozoghat.

"A kinti menedzsment nagyon keményen utánanézett, kinek adja a jogokat, ezért is nagy megtiszteltetés hogy Salgótarjánban állíthatjuk színpadra. Naponta nagyjából 1500 kérelmet kapnak Rowlingék, de eddig tudtommal senki sem kapott jogot a rendezésre", mondta Varga László.

Jó lenne egy cd

A musical dalszövegei, és a zene már kész van. A megvalósításhoz legalább 10 millió forintra lesz szükség. "Jó lenne kiadni egy cd-is, hogy azért bevétel is legyen és minél több emberhez eljusson, de ezért a bemutatót követően újabb tárgyalásokra lesz szükség", mondta az iskola vezetője.

A casting most szombaton lesz, és minden gyereket, és daloló felnőttet várnak 7-35 év között Salgótarjánban. A bemutató a tervek szerint jövő májusban lesz, de a musicalt szeretnék az ország több pontján is bemutatni.

"Lehet az ősbemutatóra még Daniel Radcliffe, az igazi Potter is ellátogat. De ez még nem biztos", mondta Varga László.