Öngyilkos merénylők a Trafóban

2006.11.24. 14:57
A Pre Actio című performansz a tömeggyilkosság, az öngyilkos merénylet kérdését dolgozza fel eredeti dokumentumok felhasználásával.

November 24-én, pénteken Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva bemutatja a Haláltrilógiájának befejező részét. A PRE-ACTIO az öngyilkos merénylők világával, a merénylők lelkében lejátszódó folyamattal foglalkozik. Az előadást november 26-ig négyszer lehet megtekinteni.

A PRE-ACTIO nem színház, nem tánc, nem kiállítás, nem objekt vagy assamblage, nem videó-installáció, nem hangjáték, nem hangköltészet, s nem koncert. Viszont mindez egyszerre. A nézők szokatlan szituációba kerülnek, hiszen az eseménnyel kapcsolatban csupán töredékes emlékképek, feljegyzések, tárgyak, hang- és videobejátszások állnak a rendelkezésükre.

Staring into Space

A Temps d'Images fesztivál lezárásaként az érdeklődők kétnapos művészeti videoantológiát láthatnak, két berlini kurátor válogatásában. A Staring into Space néven futó műsort ugyanabból az alapanyagból válogatta a két kurátor, ezért különösen izgalmas, hogy melyikőjük mit talált érdekesnek az eredetileg ötórás antológiából.

November 27-én Heman Chong, 28-án Rodney LaTourelle művész-kurátor szerkesztésében látható a világ minden részén készült művekből összeállított, a kortárs videoművészet lüktetését visszaadni szándékozó válogatás. A munkák számos hagyományos mozgóképes technikára hivatkoznak, a tévétől a filmen, dokumentumfilmen át a komputerművészetig, ám ez mindössze az elvárások megkérdőjelezésére és felforgatására szolgál. A tömegmédia kedvenc lerágott csontjai ezeknek a művészeknek a keze alatt alkalmassá válnak arra, hogy újraformálják, kihívják, felpörgessék a nézők belső moziját.

Intro fesztivál

November 29. és december 9. között négy kortárs művészeti intézmény: a Jövő Háza, az A38, a Műcsarnok és a Trafó fog össze, hogy felhívja a figyelmet a fővárosban zajló kortárs művészeti törekvésekre. A programok között van észak-európai kiállítás, német látványszínház, belga és magyar táncelőadás, gyerekprogramok, sok-sok kiváló koncert és számos más előadás.

A fesztivál a Trafóban indul: november 29-én a Zagar és a norvég Bugge Wesseltoft jazz-zongorista formációja áll színpadra. December 1-2. a német NICO and the NAVIGATORS színházi előadásának napjai, végül a belga Thomas Hauert és ZOO nevű társulata vendégszerepel a Trafóban december 8-9-én egy táncprodukcióval.