Odaítélték a Pro Cultura Urbis-díjakat

2001.10.31. 17:06
Hofi Géza előadóművésznek, Maurer Dóra képzőművésznek, Szőnyei Tamás újságírónak, valamint az International Buda Stage munkatársainak ítélték az idén a Pro Cultura Urbis díjakat - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája szerdán az MTI-t.
Az elismeréseket Schiffer János főpolgármester-helyettes, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratóriumának elnöke szombaton adja át a Thália Színházban.

A Fővárosi Önkormányzat által az elmúlt évben létrehozott alapítvány kuratóriuma olyan személyeknek, intézményeknek ítéli oda a díjat, akik, illetve amelyek tevékenységükkel előmozdították a főváros kulturális életének fejlődését, kiemelkedő tevékenységet folytattak a kulturális értékek védelmében és gazdagításában.

Hofi Géza előadóművésznek, humoristának "több évtizeden átívelő töretlen művészi pályájáért, jellegzetes figurái megteremtéséért, különleges egyénisége és a sajátosan magyar humor sikeres ötvözéséért" ítélték oda a díjat.

Maurer Dóra képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professzora "a hazai festészet, grafika, film és kísérletező művészet oktatásáért, progresszív műveléséért veheti át az elismerést.

Szőnyei Tamás, a Magyar Narancs rovatvezetője "egyéni hangvételű, a kulturális folyamatokat figyelemmel kísérő, kritikus oknyomozó publicisztikai munkásságáért érdemelte ki a díjat.

Az International Buda Stage munkatársai "egy új kulturális intézmény megteremtéséért, magas színvonalú magyar és idegen nyelvű színházi előadások, zenei programok létrehozásáért" részesülnek a Pro Cultura Urbis díjban.

A Pro Cultura Urbis első kitüntetettjei Göncz Árpád exállamfő, író, műfordító; Jancsó Miklós filmrendező; Köves Éva festőművész, illetve a Fonó Budai Zeneház volt.