Félezer meztelen nő a pályaudvaron

2003.10.27. 16:15
Több száz meztelen nő pózolt a New York-i Grand Central pályaudvaron vasárnap reggel az aktképeiről híres Spencer Tunick kamerája előtt. A 450 meztelen női test a pályaudvar padlóján fekve, a fotográfus tervei szerint, a nagyváros híres építményeit, utcáit, felhőkarolóit mintázta meg.
- A leggyönyörűbb emberi testeket akartam lefotózni a legszebb épületben - nyilatkozta Tunick azokra a kérdésekre válaszolva, amelyek azt firtatták, hogy eddigi tömeges meztelenkedést ábrázoló alkotásaival ellentétben, most miért csak nőket fényképezett.

Miközben az önként jelentkező nők a hideg kövön élőképeket adtak elő, a fotós a váróterem egyik lépcsőjéről kattintgatott gépével, és újabb és újabb installációkba rendezte a résztvevőket.

Meztelen városok

A 36 éves New York-i fotóművész már évek óta járja a világot, hétköznapi emberek tömegét fotózva meztelenül, nemtől, kortól, súlytól függetlenül. A happeningen résztvevők soha nem kapnak pénzt, de ajándékba megkapják a művész saját kezűleg dedikált fotóját.

Meztelenül sodródva című fényképsorozatának részeként Tunick fotózott már mind a hét kontinensen, még az Antarktiszon is. Harminc város, köztük Buenos Aires-ben, Sydney-ben, Montreálban, Prágában, Berlinben és Szentpéterváron is fotózott meztelen embereket, a kilencvenes években pedig az Egyesült Államok mind az ötven államában fotózott, akkor a fantáziadús Meztelen Államok címet adva fényképsorozatának.

Tunick saját bevallása szerint műveivel egy-egy szobrot hoz létre, az emberi testet használva a városi táj absztrakt ábrázolásához.

Közszemérem

Tunick akciói gyakran a rendőrségi őrszobán érnek véget, már több kontinensen is perbe fogták közszeméremsértésért, az Egyesült Államok számos államában is letartóztatták már, mivel engedély nélkül szervezett tömegrendezvényeket.

A New York-i Közkönyvtár és a Természettudományi Múzeum elé szervezett legutóbbi meztelen partijai végén is börtönbe került, most azonban minden engedélyt beszerzett, és segítőivel az épületet is lezárta az utazóközönség elől, így nem kellett tartania a rendőrségtől.