Acéllábú balerina

2002.05.07. 15:59
Vajon ki hinné el, hogy a zágrábi nemzeti színház prímabalerinája, a 38 esztendős Mateja Pucko, a közönség ünnepelt táncosnője a szó szoros értelmében acéllábakon piruettezik a színpadon? - teszi fel a kérdést az MTI Panoráma adása. A válasz: akárki hinné is el, téved - Pucko lábai nincsenek acélból, viszont egy tucat aknaszilánk maradt a testében, ami azért messze nem ugyanaz.
1995 májusának első napjaiban, a szerb-horvát konfliktus zárószakaszában ugyanis szerb szabadcsapatok - egy korábbi horvát támadás megtorlásaként - repeszbombákkal árasztották el a horvát fővárost. Heten életüket vesztették és több tucatnyi volt a sebesültek száma: a színház balettegyüttesének 15 tagja is megsérült, amikor éppen próbált a gyakorlóteremben. A legsúlyosabban Mateja: számtalan acélszilánk fúródott testébe derékon alul.

Az orvosok szerint az volt a szerencséje, hogy az állandó tánctól megizmosodott lábait kevésbé roncsolták a szilánkok, mint más közönséges halandó esetében történt volna. Táncosnői karrierjének csúcsán állott, amikor megsebesült, és több műtét után is 12 acélszilánkot "őríz" lábaiban.

A többi Mateja akaraterején múlott, annál is inkább, mivel - miután 1996-ban visszatért a színpadra - 1999-ben próba közben baleset érte, amelyet két térdműtét követett. Hihetetlen kitartása azonban mindent legyőzött és tavaly október óta ismét táncol, a zágrábi közönség legnagyobb örömére.