Meleg képregényhősök februártól

2002.12.13. 15:15
A magas, izmos, kemény fellépésű cowboy férfiak iránti vonzalmával tűnik ki a rajzolt préri lakói közül. A figura identitásának megváltoztatására a Howard Stern Show írója bírta rá a kiadót.
Hamarosan feltűnik az első meleg képregényfigura az eddig jórészt macsó szuperhősökkel belakott képregények világában. A férfiak iránt vonzódó karakter az amerikai Marvel Comics "The Rawhide Kid" című képregényében lép ki a nyilvánosság elé, a tervek szerint jövő év februárjában.

A sorozat egyébként nem új, Rawhide Kid-et a Marvel 1950-ben indította útjára. A magas, izmos, kemény fellépésű cowboy évtizedes karriert futott be egyszerű heteroszexuálisként is. Igaz, már ebben az időben visszahúzódó, a nőktől távolságot tartó figuraként volt közismert, szerte a rajzolt prériken.

Az új sorozatot is az eredeti figura alkotója, a 86 éves korában is irigylésre méltó szabadszelleműségről tanúbizonyságot tevő John Severin rajzolja. Van azonban némi beleszólása az ügybe Ron Zimmermannak, akit a szexuális témájú botrányairól elhíresült Howard Stern Show-ból szerződtettek a sorozathoz.

A meleg képregényfigura ötletével Zimmerman kereste meg a Marvelt, annak ellenére, hogy az eredeti koncepcióban szó sem volt a hős szexuális irányultságáról. A CNN információi szerint a képregényben eufemizált formában kap majd hangot Rawhide Kid homoszexualitása. Direkt megjegyzések nem hangzanak el, de az alaphangulatot a Marvel honlapja is melegként jellemezte.

Az első történetben Rawhide Kid például ekképpen elmélkedik harcostársáról, Lone Rangerről: "A maszkja, és a kék ruhája egyszerűen fantasztikus. Nem is meglepő, hogy az indiánok mindenhová követik őt".

Brian Reinert, a Marvel kommunikációs osztályáról elmondta, hogy lépésük nem meglepő, a társaság ugyanis mindig nyitott volt a kor elvárásai irányában.

Reinert bízik a sikerben, habár tudja, hogy lesznek olyanok akik nem tudnak kibékülni Rawhide Kid új beállítottságával, mert elítélik a homoszexualitást, vagy mert megszerették a karaktert a maga macsó voltában. "De ha ilyen témákkal foglalkozol, elkerülhetetlenek a szélsőséges reakciók" - tette hozzá.

A tervek szerint az elkövetkező fél évben hat történetben tűnik majd fel a meleg pisztolyhős. A kiadó ezek fogadtatásából szűri majd le, hogy nyitottak-e az olvasók az eddig szokatlan beállítottságú akcióhősökre. A Marvel egyébként már kísérletezett meleg képregényfigurákkal, az X-Men sorozat egyik mellékszereplője, Északi Csillag is a férfiakhoz vonzódik.