József, Bánk
-7 °C
0 °C

Ingyen adták vissza a nácik által elrabolt Rembrandtot

2004.12.03. 16:09
A családtól elrabolt 700 műtárgy közül négy a British Museumba került, egyet amerikai állampolgár vett meg.
Egy, a nácik által 1939-ben Brnóban elrabolt Rembrandt-festmény visszakerült az akkori tulajdonos örököseihez.

Anne Webber, az "Európában Elrabolt Műtárgyakkal Foglalkozó Bizottság" elnevezésű brit magánszervezet tagja ezzel kapcsolatban Londonban kijelentette: a "Szent Péter kiszabadítása a börtönből" című, Rembrandtnak tulajdonított kép pénzbeli értéke ugyan viszonylag csekély, de érzelmi értéke óriási. Egykori tulajdonosait, Arthur Feldmannt és feleségét a nácik meggyilkolták.

Jóhiszemű vásárló

1939 márciusában Brnóban a nemzetiszocialista megszállók elrabolták a Feldmann család 700 tárgyból álló műgyűjteményét. Arthur Feldmann a börtönben elszenvedett kínzások következtében halt meg, feleségét Auschwitzban meggyilkolták. Feldmann unokájával, Uri Peleddel együttműködve a Bizottságnak tavaly sikerült megtalálnia a műgyűjteményből 135 tárgyat. Már elkezdődött a jelenleg a British Museum birtokában lévő négy festmény visszaszolgáltatási procedúrája.

A néhány nappal ezelőtt az örökösnek visszaadott Rembrandt festményt sok évvel ezelőtt jóhiszeműen vásárolta meg egy amerikai állampolgár, akinek nevét nem említették meg.

A képet postán küldték el a jogos tulajdonosoknak, és a hozzá mellékelt levél ismerteti, hogy kik voltak az idők során az alkotás tulajdonosai. Webber külön hangsúlyozta: jószerivel példátlan, hogy egy műalkotást úgy adjanak vissza, hogy nem kívánnak meg semmiféle fizetséget.

Tisztázatlan jogi háttér

Az 1999-ben létrehozott Bizottság (Commission for Looted Art in Europe) ez idő szerint 150 családnak, közösségnek és intézménynek segít a nácik által elrabolt tárgyak visszaszerzésében. Ehhez azonban még mindig hiányoznak a kötelező erejű jogi normák. "Nem egységesek a műtárgyak visszaszerzését illető lehetőségek, s ezért sok múlik az egyes kormányok és intézmények elkötelezettségén, és a mienkhez hasonló magánszervezetek, sőt, egyéni harcosok fáradozásain" - mondta.