Erzsébet
1 °C
4 °C

Szétrágták a patkányok a Rialto hidat

2008.09.25. 16:40
Patkányok rágják szét a velencei Rialto híd alapzatát, és az évi több millió turista sem tesz jót a világhírű építménynek, a felújításra viszont nincs pénz - írta a La Republica.

A római napilap beszámolója szerint a hatezer cölöpre épített XVI. századi kőhídon egyre gyakrabban látni patkányokat. Valószínűleg egész kolóniák telepedtek meg a korhadó cölöpök odúiban és egyéb apró zugokban. A Ponte di Rialto állapotának felmérésével megbízott cég jelentése szerint a rágcsálók elszaporodása riasztó. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a lépcsők is igencsak elkoptak az évi húszmillió turista lábai alatt, a szmog a márvány felépítményt marja, a Canal Grande vize pedig pilléreket mossa alá.

Rialto

Velencének ráadásul nincsen pénze a híd felújítására, mert a fejlesztési közpénzeket jelenleg mind elviszi a lagúnavárost a tengeráradásoktól védő gátrendszer, a Mose építése - mondta a lapnak Massimo Cacciari polgármester.

A Rialto híd Velence egyik legismertebb építménye. Helyén már a XIII. században állt egy fahíd, amely többször elkorhadt vagy felgyulladt, mire a városvezetés az 1500-as évek elején elhatározta, hogy kőhidat építenek. A munka végül csak 1588-ban kezdődött el és három évig tartott. A boltív alakú, egylyukú híd közepe csaknem 30 méter magas, így akadálytalanul át lehet hajózni alatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?