Magyar galéria vette meg a Rippl-Rónait

2005.09.20. 11:49
Ernst Wastl, a budapesti Ernst Galéria tulajdonosa vette meg vasárnap Chicagóban Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. című, rekordáron elkelt festményét, írta a Népszabadság.

Ernst Wastl, a budapesti Ernst Galéria tulajdonosa volt az az eleinte ismeretlen műgyűjtő, aki egy vasárnapi chicagói árverésen rekordáron vásárolt meg egy eddig ismeretlen Rippl-Rónai-festményt, írta a Népszabadság. Mint hétfőn írtuk, a magyar idő szerint hétfő reggel zajló licit 50 000 dollárról indult, a műgyűjtő végül 520 ezer dollárért, azaz 122 millió forintért jutott a festményhez.

Ernst Wastl a Népszabadságnak adott interjújában elmondta: a tavalyi EU-csatlakozás miatt hatályon kívül került a külföldről behozott műtárgyak vám- és áfamentességéről szóló törvény, és vámot ugyan nem, de a vételár 25 százalékát kitevő áfát be kell fizetnie a festmény után. Ehhez állami segítséget fog kérni, hiszen a festmény hazakerülése nemzeti kulturális szempontból is fontos esemény, mondta Wastl.

A mű az eddigi amerikai Rippl-Rónai-rekord ötszörösét érte el. Az Anella virággal című vásznat 105 000 dollárért adták el 1998-ban. A legdrágábban eladott magyar festmény egyébként Munkácsy Poros út I. című festménye volt, amelyet 220 millió forintért került egy műgyűjtőhöz 2003-ban, egy magyarországi aukción.

Meglepetés volt

#alt#
Kalitkás nő I.

A Kalitkás nő I. című kép felbukkanása még a szakértők számára is meglepetés volt, eddig ugyanis még reprodukció formájában sem volt ismert. Kieselbach Tamás galériatulajdonos és művészettörténész, akit a chicagói aukciós ház a kért fel az előkerült mű eredetiségének megállapítására, az Indexnek korábban elmondta, hogy a festményt Párizsban tekinthette meg, és nem fért kétség hozzá, eredetivel van dolga. A galériás a korabeli katalógusok áttanulmányozása után derítette ki, hogy a Kalitkás nő című képet két változatban készítette el a festő. A Nemzeti Galériában is látható darab mellett a témát egy feszesebb, szűkebb képkivágású, kisebb vásznon is megfestette.

A két kép együtt is szerepelt egy budapesti kiállításon. A most felbukkant változatot 1906-ban a Könyves Kálmán Szalonban rendezett aukción vásárolta meg Mayer Mór 200 koronáért. A mű 1947-ben került az Egyesült Államokba, Bánóczi Dezső gyűjteményébe.

Nemzetközi figyelem

Az aukciósház elsőre egyébként nem ismerte fel a kép fontosságát, tudtuk meg, a katalógusban ugyanis még 30-50 ezer dolláros becsült áron szerepeltették. A kikiáltási árat azután emelték fel, hogy a szakértő felhívta a múzeumok, gyűjtők, galériák figyelmét a különleges darabra, és azok érdeklődni kezdtek a chicagói irodánál.

Kieselbach szerint a kép itthon magasabb árat ért volna el. A kiemelkedő ár azonban így is a magyar festészetre irányíthatja a nemzetközi figyelmet. A szakértő úgy véli, hamarosan újabb nagy magyar festők, például Csontváry munkái bukkanhatnak fel a világ aukcióin, hiszen 1919 óta műalkotások tömegei kerültek ki az országból. Véleménye szerint értékes darabok rejtőzhetnek például Oroszországban. A mostanihoz hasonló aukciók pedig előcsalogathatják a rejtett kincseket.