Roma művészeti találkozó Budapesten

2001.11.23. 17:45
Cigány művészeti találkozó kezdődik a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Világszövetsége, valamint a Fővárosi Önkormányzat Napház kulturális intézményének szervezésében hétfőn.
A szervezők tájékoztatása szerint a hétfői megnyitón Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára, Kathy Horváth Lajos, a Napház igazgatója és Horváth József, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Világszövetségének ügyvezető elnöke mond köszöntőt.

A nyitó est programjában helyet kapott kamarakoncert közreműködői a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei. Azt követően Kállai Kis Ernő Liszt Ferenc-díjas klarinétművész és népi zenekara szórakoztatja majd a közönséget.

Kedden 17 órától szimpóziumot tartanak A romák és a roma művészet helyzete Európában címmel. A meghívott előadók között van Benga Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke, Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke, a Nemzeti és Etnikai Hivatal képviseletében Kállai Katalin.

A dzsessz koncerten Babos Gyula gitározik, Jelinek Emil dobol, Egri János bőgőn, Szakcsi Lakatos Béla zongorán játszik.

A záró napi események sorában műsorra tűznek cigány filmeket és romákról szóló dokumentumfilmeket. A fellépők között lesz például az Ando Drom együttes, végül a találkozót hagyományőrző cigány bál zárja.

A háromnapos rendezvény alatt roma képzőművészek kiállítását is megtekinthetik a vendégek a Népszínház utcai Napház (Khamorro) Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézményben, amely 1996 decemberében nyitotta meg kapuját.

Budapest, VIII. Népszínház utca 31., november 26-28.

Amerikai nagykövet a Művelődési Központban
Az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ újonnan kialakított tetőterét Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet adta át pénteken Budapesten.

A művelődési ház kibővítését az amerikai nagykövetség 11 millió forint értékű munkafelajánlása tette lehetővé, melyet az üdvhadsereggel végeztettek el.

Nancy Goodman Brinker, akinek személyében először látogatott el amerikai nagykövet a romák közel fél évszázados intézményébe, elismeréssel nyilatkozott a központ kultúraápoló, megőrző tevékenységéről, miután megtekintette a cigány művészek alkotásait.

A nagykövet egyúttal hangsúlyozta: a magyar társadalom szélesebb köreinek is meg kellene ismernie a romák kultúráját. Báthory János, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke köszöntőjében úgy vélte, hogy a kormányzati forrásokkal is támogatott intézmény a romák társadalmi integrációjának fontos központjává vált.

Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is pozitívan értékelte a romák felzárkóztatásának állami programját, ugyanakkor jelezte: mindez még mindig nem elegendő a széles körű integrációhoz.