Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szentségtörő operáért rajonganak a moszkvaiak

2005.03.24. 00:20
A bombariadóval, nacionalista tüntetésekkel és képviselői indítványokkal megakadályozni kívánt, orosz gyalázónak tartott operát vastapssal fogadta a közönség.
A közönség tízperces tapssal díjazta a Rosenthal gyermekei című operát a moszkvai Nagy Színház (Bolsoj) szerda esti bemutatóján, amelyet egy Kreml-hű ifjúsági mozgalom és nacionalista képviselők hasztalanul igyekeztek megakadályozni.

A publikum lelkesen bravózott, amikor a polemikus librettó szerzője, Vlagyimir Szorokin a színpadra lépett a premier után, amelyet egy gyorsan vaklármának bizonyult bombariadó sem tudott meghiúsítani.

Összecsapások

Az előadás előtt újabb tiltakozó demonstrációt tartott a Bolsojnál a Vlagyimir Putyin elnökhöz hű Együtt Menetelők ifjúsági mozgalom, amely a Szorokin ellen 2002-ben folyt bűnügyi eljárást kezdeményezte, pornográfnak találva egyik regényét. A Vörös Ifjúsági Élcsapat aktivistái ezúttal kis híján összecsaptak a "putyinistákkal".

A keddi főpróba után alsóházi képviselők szintén méltatlannak bélyegezték az operát a nemzet fő színházához, és fogadkoztak, hogy Anatolij Ikszanov igazgató leváltására ösztökélik Mihail Fradkov miniszterelnököt.

Szorokin ellenfelei a múlt hét végén nem tudták elérni a dumában egy olyan határozat napirendre tűzését, amely elítélte volna a Bolsoj mint Oroszország szimbóluma meggyalázását.

Klónozott zsenik

A Leonyid Gyeszjatnyikov által komponált opera öt nagy zeneszerző, Csajkovszkij, Wagner, Mozart, Muszorgszkij és Verdi klónjainak moszkvai viszontagságairól szól. A komponistaklónokat a nácik elől a Szovjetunióba menekült Alex Rosenthal német tudós hozza létre, megszegve a sztahanovisták és jeles fejőnők klónozására adott sztálini ukázt.

A zseniklónok különböző szovjet vezetők alatt válnak felnőtté, míg 1993-ban Borisz Jelcin orosz elnök be nem szünteti a programot pénzhiány miatt, Rosenthal pedig meghal. Az elárvult géniuszok a moszkvai Három Pályaudvar terén zenélnek örömlányok, csavargók, utcai árusok között.