Több milliós angol műkincsvagyon égett el

2004.05.26. 19:19
Lángok martaléka lett Londonban Charles Saatchi gyűjteményének több száz darabja.
Lángok martalékává vált több száz, a jeles műgyűjtő és mecénás, Charles Saatchi gyűjteményébe tartozó, Londonban őrzött művészeti alkotás.

A több millió fontos kárt okozó tűz hétfő este keletkezett abban a kelet-londoni raktárban, amelyben a műalkotásokat tárolták. A lángokat csak huszonnégy óra elteltével sikerült megfékezni.

Minden valószínűség szerint elégtek az úgynevezett Britart, az 1990-es évek elején az Egyesült Királyság képzőművészeti életébe új lendületet hozó időszak olyan világhírű avantgárd művészeinek a munkái is, mint Tracey Emin, Damien Hirst, Sarah Lucas, vagy a Chapman fivérek, Jake és Dinos.

"Semmi sem maradt meg" - kesergett a Momart raktárvállalat szóvivője. Nyilatkozata a The Guardian című brit lap szerdai számában jelent meg.

A megsemmisült alkotások hivatalos listája szerdán még nem állt rendelkezésre. Charles Saatchit - a műgyűjtő szóvivőjének szavai szerint - "teljesen lesújtotta" a műalkotások elpusztulása. Saatchi gyűjteményének nagy része jelenleg a mecénás londoni galériájában látható.

A tűz keletkezésének oka egyelőre nem ismert.