Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kényes témák

2002.01.30. 16:59
Andres Serrano amerikai fotóművész - az utóbbi évtizedek egyik legfeltűnőbb, s egyben legvitatottabb képzőművésze - alkotásaiból nyílik egy hónapon át nyitva tartó retrospektív kiállítás február 9-én Budapesten, a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjteményben.
Az 1950-ben, New Yorkban születetett Serrano gyakran dolgoz fel olyan témákat, amelyeket a világ számos országában napjainkban is fel-fellángoló viták kísérnek. Műveiben olyan, nálunk is kényesen kezelt kérdésekkel szembesít, mint például a hajléktalanság, az abortusz, vagy a szexualitás extrém formái.

Babarczy Eszter eszmetörténész szerint a Serrano-jelenség lényege arról szól, hogy támogathat-e egy kormányzati alap olyan művészt, aki a közvéleményt megbotránkoztató, szeméremsértő témákkal foglalkozik.

A konzervatívok biztosan nagy botrány kavarnak az Egyesült Államokban botrányhőssé vált Andres Serrano fotóművész életmű-kiállítása körül, pedig az ezer év óta tabunak tekintett dolgok kibeszélése nagyon fontos - vélekedett Jancsó Miklós filmrendező.

Bencsik Barnabás, a MEO művészeti igazgatója elmondta, hogy a tárlat Európa több nagyvárosában megfordult már, Budapestre a londoni Barbican Centerből érkezik. A sorozat a magyar fővárosból, az utolsó európai kiállítási helyről visszakerül New Yorkba. A MEO munkatársai felhívták a figyelmet, hogy a tárlat megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?