Archie Shepp a Fonóban

2003.03.05. 09:45
A Párizsban élő amerikai szaxofonos, Archie Shepp lesz a pénteken kezdődő francia-magyar dzsessztalálkozó sztárvendége a Fonó Budai Zeneházban.
Pénteken este a Michel Godard Trio kezdi a programot. A 43 éves Godard tubán és serpenten, egy különleges fúvós hangszeren játszik. Tagja a Radio-France Filharmonikus Zenekarnak és a Francia Nemzeti Zenekarnak.

Archie Shepp negyed 10-től a magyar Dresch kvartettel koncertezik. Az együttesben Tom McClung zongorázik, Dresch Mihály szaxofonon játszik, Lázár Zsigmond hegedül, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik. Shepp nem először szerepel Budapesten, ezúttal Dresch Mihály meghívására érkezik.

Az este folyamán fellép a nép- és a világzene, a dzsessz és a kortárs zene területén otthonos Borbély Mihály szaxofonos együttese, a Quartet B. Borbély a Vujicsics együttes alapító tagja, koncertezett a Sebő együttessel, Sebestyén Mártával, a Magyar Tekerőzenekarral, John Wettonnal (King Crimson, Asia), Tolcsvay Lászlóval és Binder Károllyal.

Szombaton a The Winners, a Magyar Rádió szupergrupja után a kísérletező Compagnie des musiques a Ouir mutatkozik be Christophe Monniot szaxofonos, Rémi Sciuto baritonszaxofonos és Denis Charolles dobos közreműködésével. Utánuk Bernard Lubat dobos, zongorista, harmonikás, énekes, zeneszerző és színész bemutatója következik.

A kétnapos dzsessztalálkozót a Balázs Elemér Group zárja: a dobokat a zenekarvezető kezeli, billentyűsökön Balázs József, gitáron Juhász Gábor játszik, Szandai Mátyás bőgőzik, az ütőhangszeres Dés András, énekel Winand Gábor és Czerovszky Henriett.