Megnyílt a Mai Manóban Simenon fotókiállítása

2005.03.09. 13:01
A klasszikus detektívregények egyik legnépszerűbb hősének, Maigret felügyelőnek szerzője Georges Simenon fényképezőgéppel is alkotott. A fényképeiből álló kiálllítás megtekinthető a Mai Manó házban.
Hogy a belga származású és francia nyelven alkotó regényíró ügyesen bánt a kamerával, arról a közönség maga is meggyőződhet a Mai Manó házban A Simenon világa elnevezésű kiállításon - tájékoztatta az Indexet Csizek Gabriella, a Mai Manó ház művészeti titkára. A tárlat Budapesten március 27-ig látható, majd "kisebb átfedésekkel" Pécsre kerül a Művészetek Házába. A regényíró 1932 és 1935 között készült fényképeiből válogattak.

"Már húszévesen megtanult fényképezni - nyilatkozta fia, a kiállítást szervező John Simenon a megnyitón az MTI-nek. - Huszonöt évesen bejárta Franciaország hajózható csatornáit és riportokat készített a Vu magazin számára. Újságíróként fotózott, és Maigret-sorozatának borítóit is saját fotóival kívánta illusztrálni"

"A harmincas évek elején a cseh fényképésszel, Oplatkával bejárta Lengyelországot, Litvániát, Bulgáriát, Németországot, Belga-Kongót, Tunéziát, Szudánt, Törökországot. Az ekkor készült mintegy kétezer felvételből válogattunk egy kiállításra valót. Ezt először Párizsban láthatta a közönség. Másodikként választottuk a magyarországi helyszíneket, a nemzetközi hírű - gondolok itt Brassai és a Magnum fotóügynökséget megalapító Robert Capa munkásságára -, magyar fotográfia iránti tiszteletből."

Magyarországon elsőként 1938-ban, a Nyugat hasábjain Gyergyai Albert adott Simenonról hírt. Új és újabb fordításokban ma negyvenkilenc műve olvasható magyarul. A Park Kiadó az elmúlt évben tízet megjelentetett a népszerű detektív-sorozatból.