Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szegeden a nyár utolsó fesztiválja

2004.08.27. 16:24
Augusztus 26. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) fesztiválozhatnak a Szeged környéki ifjak az Újszegedi Partfürdő több helyszínén. Fellép Ákos, a Belga, az Anima Sound System, a Colorstar, a Hyperkarma, de ott lesz Soltész Rezső és Korda György Balázs Klárival.

Azok a boldog szép napok

A Szegedi Ifjúsági Napok 1967-től a rendszerváltásig állítólag az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál volt Magyarországon. Az "ifinapok" idején az ország majdnem minden pontjáról zarándokoltak ide a vidám fiatalok. A SZIN-en - akkoriban egyedülállóan - cenzúrázatlanul léphettek fel a zenekarok.

A szocializmus legszabadabb fesztiválja a rendszerváltás után közel tíz évig szünetelt, tavaly azonban újraélesztették.

Gőzerővel

Az idei SZIN egy bizonyos színpadán a hazai koncertek közismert zenekaraira lehet részegen csápolni. Az első napon a Bëlga, a Hooligans és a Republic koncertjét. Másnap a Zanzibár, az Emil RuleZ!, a Kispál és a Borz és az Anima Sound System lép fel. A zárónapon a Suncity, a Nyers és Ákos koncertje szórakoztat. Tudja valaki, mi az a Suncity?

A másik szponzorált színpadon a sort, mind három napon, a Szegedi Ifjúsági Napok tehetségkutató versenyének selejtezőiből továbbjutott hazai amatőr zenekarok koncertjei nyitják. A kezdő napon a Volvox, a Tóth Bagi Band, Jamie Winchester és a Supernem koncertjének. Másnap, azaz pénteken a Blues Brothers Show (az mondjuk nem ennek a rétegnek szól), az Amorf Ördögök, Varga Zsuzsa és a Colorstar ad koncertet. Szombaton játszik a húzónevű Gőzerő koncert, a Zagar Project, a Hyperkarma és a Navrang.

Nosztalgia varázs: DJ Sokol, házibuli, '80-as évek

do the zombi la
subculture

A SZIN egy újabb kimondhatatlan nevű sátrában az olimpiai közvetítéseket izgulhatja végig a sportszerető közönség, már ha ezek után még létezik, akinek van kedve izgulni a sportra. Ugyanitt, a közvetítések után az első nap Funky Buli és Emilio koncert, másnap, 22 órától Táncdal Fesztivál, a 60-70-es évek legnagyobb magyar előadói várják a közönséget - Soltész Rezső, Korda György és Balázs Klári - majd ezt követően Nosztalgia Házibuli hajnalig, harmadnap a 80-as évekbe kalauzolja a sátorba tévedőket Megyeri & Sokol egy igazi 80-as Partyval kísérli meg felcsigázni a csigákat.

Rozsdamaró, Hajnal

A Dugonics Terén a Szegedi Színpad programján népzene és jazz lesz. Az ingyenes koncertsorozaton fellép majd a Rozsdamaró, meg a Hajnal zenekar. A helyszín programja a Sound of Sitar - avagy a nyugalom szigete - Zádori Balázs közreműködésével, bemutatkoznak balkáni folkzenekarok, fellép a görög Maskarades zenekar a második napon. A helyszín harmadik napján feltámadunk a Storyville Jazz Band és a Quintett Brasil zenekar latin amerikai műsorára, illetve a lodzi Big Band (Lengyelország) zenekarra. A napot jam session zárja.

Vízipuzzle az extrém övezetben

A zenei programokon kívül a Night Movie helyszínén a korábban a fesztivál weboldalán leadott szavazatok alapján összeállított filmkínálatot nézhetik végig a három nap éjszakáján. Az Xtreme övezetben a Hydrogamez programok keretében matracfutam, waterpuzzle, vízikosár kupa, tengerészgyalogos kiképzés és sok más érdekesség várja az érdeklődőket.

A Szegedi Ifjúsági Napok teret ad a különböző civil kezdeményezéseknek, társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak. A SZIN Civil Standján az idei évben a Magyar Vöröskereszt, az Ifjúsági Drogcentrum, a Szegedi Diákönkormányzat, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Gézengúzok Gyermeksport és Szabadidő Közhasznú Alapítvány, a Junior Achievement Magyarország, a Union of Jew Students, az Ifjú Szőreg Egyesület, a Rotaract Klub - LEO Klub, a SZITI Egyesület képviselőivel.

A Partfürdőn közel 200 négyzetméteren bemutatkozik a Szegedi Tudományegyetem miniatűr mása. Az SZTE Faluban mindenki tájékozódhat, ismerkedhet az egyetemmel, a hozzá kapcsolódó szervezetekkel, és a képzéssel.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft