Judit
3 °C
7 °C

Sms-novellát írtak Kínában

2004.07.13. 12:36
A kommunista országban 300 millió előfizető van, és cenzúrázzák az sms-eket, a formabontó és pikáns irodalmi alkotást viszont nagy lelkesedéssel fogadta a hivatalos kultúrpolitika is.
Sms-novellát adtak ki Kínában, ahol ugyan még csak pár éve jelentek meg a mobiltelefonok, máris 300 millió előfizetőt tartanak nyilván. Qian Fuchang regénye hatvan, mindössze hetvenkarakteres fejezetből áll, és egy házasságtörés történetét meséli el sms-ekben.

A kínai kommunista erkölcs számára elfogadhatatlan házasságtörés témája, és a szokatlan forma ellenére a művet a Kínai Irodalmi Akadémia vezetője, Xie Wangxin is értékes irodalmi alkotásnak nevezte, amely a kínai társadalom változásaira reflektál.

Kínában évente 220 milliárd szöveges üzenetet küldenek az előfizetők, az sms-eket azonban különböző algoritmusok alapján cenzúrázza a kínai kormány.

Költészet százhatvan karakterben

A rövid szöveges üzenetek számának ugrásszerű növekedésével egyre többen fedezik fel az sms-ben rejlő művészeti lehetőségeket. 2001-ben a The Guardian hirdetett sms-vers versenyt, ahol mindössze azt kötötték ki, hogy az alkotások nem haladhatják meg a százhatvan karaktert.

A brit MSN pedig nemrégiben Homérosz Iliászát is megjelentette sms-nyelven, vagyis smileykkal és rövidítésekkel tömörítve.

Antwerpenben és az angliai Leedsben már két éve működik a Citypoems projekt, ami tulajdonképpen egy versadatbázis, amelyhez a város összes lakója hozzáférhet mobiltelefonján, sőt újabb, saját készítésű sms-versekkel is bővítheti a gyűjteményt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?