Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nobel-díjra ugranak a producerek

2002.10.14. 12:17
A Nobel-díj átadása óta producerek ostromolják Kertész Imrét. Körülbelül egymilliárd forint lesz a költségvetése annak a filmnek, amit Koltai Lajos rendez Kertész Imre 'Sorstalanság' című filmjéből - írja a Napi Gazdaság.
Az irodalmi Nobel-díj odaítélése után néhány órával több producer is érdeklődött Kertész Imrénél az 1975-ben kiadott 'Sorstalanság' megfilmesítésének lehetőségeiről. Ezt Koltai Lajos mesélte a napilapnak, aki először életében rendezőként tervezi leforgatni a könyvet. A forgatókönyvet maga Kertész írta, és ő kérte fel két évvel ezelőtt Koltait annak megfilmesítésére.

Nemzetközi koprodukció

A napilap információi szerint a film finanszírozását nemzetközi koprodukcióban oldják meg, hiszen az egymilliárdos költségvetést hazai forrásokból túl nehéz lenne fedezni. (Mint ismert az eddigi legköltségesebb magyar film a Hídember volt, amelyre közel 2 milliárdot költött az előző kormány.) Mivel Kertész Imre munkássága német nyelvterületen a legismertebb, ezért elsősorban német partnerekre számítanak, de olasz és holland producerek is jelentkeztek már.

Több országból válogatott gyerekszínészek

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a film forgatása legkorábban jövő ősszel indulhat. Sztárok nem szerepelnek a produkcióban, a főszereplők - csakúgy, mint a regényben - tizenévesek lesznek. Koltai tervei szerint a gyerekszereplőket több országból válogatják össze, és saját nyelvükön beszélnek majd, ahogy az a valóságban is történhetett.

Nem csak művészmozikban vetítik

Koltai, akit tavaly Oscarra jelöltek a Maléna operatőreként, reméli, hogy a filmet az artmozi-hálózatnál szélesebb közönséghez is el lehet juttatni. Mint elmondta, ez már a "Schindler listája"-nak is sikerült.

Szabó István gratulációja
"A világ kötelességét teljesítette azzal, hogy óriási emlékművet állított 600 ezer meggyilkolt magyarnak, s ezt az emlékművet az egész világ a magáénak, a világörökség részének tekinti" - mondta hétfőn Kertész Imre irodalmi Nobel-díjáról Szabó István Oscar-díjas filmrendező.

"Óriási öröm, hatalmas büszkeség, hogy a magyar Kertész Imre megírta ezt a könyvet, kötelességet teljesített. Nagyon örülök annak is, hogy a Sorstalanságból legjobb barátom, Koltai Lajos készít filmet" - tette hozzá Szabó, akinek hamarosan Kasselban mutatják be egy Eötvös Péter-operából készült rendezését.