Gerzson
-3 °C
2 °C

Don Baltasar Carlos pocakja

2005.04.05. 10:57
Április 5-étől látható a Szépművészeti Múzeumban az újrarendezett spanyol gyűjtemény. Hat teremben 82 kép. A kiállítás a múzeum állandó tárlata, ingyenesen látogatható.
A Szépművészeti Múzeum régi spanyol festészeti gyűjteménye Spanyolországon kívül az egyik leghíresebb, rangjában Európában a párizsi Louvre és a szentpétervári Ermitázs spanyol képtáraival vetekszik. Végre méltó körülmények közé került a múzeum felújított jobb szárnyában.


Bozóki András kultuszminiszter valahol itt tartott, amikor megérkeztem. De ezt a hivatalos részt egészen odáig kihagynám, amíg a vendégsereg a kerengőn Ribera Asssisi Szent Ferenc stagmatizációja és Carducho Assisi Szent Ferenc látomása című képe alatt neki nem látott a felhalmozott szeszesital-készlet elpusztításának, én meg elkezdhetek püspököt vetkőztetni, szeráfot rajzolni és úgy általában a fiatalabb korosztály számára elhelyezett információs táblákat elsajátítani.

Ott volt mindjárt a pocak-probléma. El Greco idejében a férfiak pocakjához az elismerés és a kiválóság képzete tartozott. "De nem lehet mindenkinek pocakja. Vagy mégis? Van ötleted? - kérdezi a Kisokos a kép alatt, melyen a keresztre feszítés előtt a katonák arra készülnek, hogy letépjék Krisztusról a ruhát.

Ez a fura divat az ötéves Don Baltasar Carlos herceg életét is kényelmetlenné tette. "A herceg egy kicsit kövérnek tűnik, mert annak idején ruháját puha, meleg anyaggal tömték ki. Ez kényelmetlen is lehett a meleg spanyol éghajlaton."


A táblák nálam komolyabb embereket is megmozgattak. Két ötven körüli nő önfeledten találgatja, milyen szavak illenek a hercegre. "Akaraterős, bátor. Megvan vagy 6 éves. Szép ez a kép is" - állapodnak meg. Puskatartót azonban nem rajzolnak a szomorú kis hercegnek, inkább belefeledkeznek Margarita infánsnő nagy szemeibe. Én pedig a spanyol borok felé veszem az irányt, csak előtte még ráhangolódásul eltűnődöm, drága anyagból készült-e Szent Ferenc csuhája, és a mellékelt három kötélminta közül melyik illik hozzá.

Az újrarendezett spanyol gyűjtemény a korábbinál nagyobb területen, hat teremben az Ibériai félsziget topográfiai egységei szerint mutatja be a spanyol festészet csaknem ötszáz évét. 82 kép, köztük több olyan, melyet a közelmúltban restauráltak. Megtekinthető április 5-étől. Vigye el gyermekét!