Pető Iván és Bácsfi Diána South Parkban

Mi történne, ha a liberális párt ügyvivője és a feltámadt hungarizmus szellemi anyja ugyanabban a coloradói kisvárosban lakna, ráadásul mindketten két dimenzióban tengetnék életüket? Fogalmunk sincs, de néha jó ilyeneken merengeni. Ebben segít a South Park-figuragenerátor, amivel gyakorlatilag bárkit meg lehet mintázni, Matt Stone és Trey Parker, a South Park sorozat rajzolóinak modorában.

A németeket nem a humorukért szeretjük, ezúttal sem emiatt vesszük elő a Planearium.de weboldalt, hanem azért, mert a lap készítője, a friedbergi Janina Köppel áldozatos flashprogramozói munkával elkészítette a South Park-figuragenerátort. A közmondásos német alapossággal és aprólékossággal megírt szerkesztőprogram természetesen akkor a legszórakoztatóbb, ha ismerőseinket próbáljuk South Parkosítani. Mi egy házon belüli művészeti vetélkedőn mindannyiunk közös ismerőseinek portréit készítettük el, alább egy reprezentatív válogatást közlünk ezekből.

A program egyszerűen kezelhető, a bőven rendelkezésre álló lehetőségekből ki kell választani a figura haját, szemét, száját és így tovább, egyetlen kevésbé felhasználóbarát jellegzetessége, hogy a kész képet nem lehet lementeni, csak a print screen billentyű alkalmazásával, valamilyen képszerkesztő szoftverbe bemásolva. Az így készült figurákat lehet használni, például fórumokban saját képnek, "de kérlek ne mondd, hogy te rajzoltad őket", írja a készítő. Ha nagyobb projektekhez, például képregényekhez szeretné valaki felhasználni a rajzokat, azt kéri, hogy egy mailben értesítsék erről. Magát a flash-t viszont Janina féltékenyen őrzi: "Figyelem! Sok időt szántam erre a a dologra, és nem akarom, hogy ellopják. [...] Ha meglátom ezt a flash-t valaki más weboldalán, megölöm bazmeg. Komolyan" - írja a hölgy.

Eltéveszthetetlen fogsor és kétségbeesett mackó

Egyik legjobban sikerült alkotásunk a frissen feltámadt hungarizmus vezérlő anyját ábrázolja, természetesen az adekvát cserkészingben és az eltéveszthetetlen fogsorral. Kalap úr szerepeltetése a képen talán a reménybeli nemzetvezető játékosságára, talán - a sorozat ismeretében - esetleges elfojtott homoszexualitására utal.

Furkósbottal és Csongor szivarkával ábrázolja a művész az egykori drámaírót, előbbivel, a klasszikus szimbolika szerint a pártvezető hajlíthatatlanságára, konokságára, utóbbival a hazai gyártók támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet. A pirospozsgás arcszín a nemzetért végzett áldozatos munkára utal, melyben meghalni lehet, de elfáradni soha.

A szegecses csuklószorító szerint az eddás rockeröntudat, a miskolci panelimidzs nem múlt el nyom nélkül, jóllehet az angyali fehér öltöny, illetve a feszület és az aranykarikák szentháromsága valamiféle mindent megváltoztató spirituális élményt sejtet az énekes életében. A képen a rocksztár tátott szájjal énekel, ami egyébként jellemző rá.

Az alkotó plüssmackóval fejezi ki az ismert pszichiáter gyermeki énjét, a doktor kezében erőtlenül lógó állat kétségbeesett tekintete azonban e belső gyermek félelmeiről, elnyomottságáról árulkodik. Nem csoda, hogy a háttérben a valódi gyerekek is - akik nem véletlenül a pszichiáter háta mögött foglalnak helyet, mintegy a tudattalant szimbolizálva -, rettegve néznek a doktorra. (A képkivágás miatt sajnos itt nem látszanak, de higgyék el, ott vannak. Figyelnek. Várnak.)

A felületes szemlélő esetleg napszemüveget láthat a Megasztár zsűritagján, de ha tüzetesebben megnézzük a képet, rá kell jöjjünk: bizony sűrű, rózsaszín könnycseppek remegnek a romantikus számairól és Galambos Dorináról elhíresült előadóművész szemében. A kép egy fellépés közepén ábrázolja a művészt, amint egy érzelmes pillanatra feltekint, és még mielőtt a gitár húrjai közé csapna, azt kiáltja, hogy "Hófehér jaguár, odakint áll / Érted jöttem bééébe, tudom hívtál!"

Az alkotó ezúttal túllépett a valóság szolgai utánzásán, hiszen a liberális politikus tekintetében tükröződő közöny és fásultság többet mond el az utóbbi évek politikai harcairól és a pártcsatározások személyiségromboló erejéről, mint egy, a témát feldolgozó vaskos politológiai kézikönyv. A háttérben látható madármotívum ezen értelmezés szerint az elszállt reményeket szimbolizálja megkapó egyszerűséggel.

Thomas Magnum is megirigyelné a burjánzó szőrmellet, és a hatalmas nyakéket, hálás téma, egészen pontos, esztétikus ábrázolás nagy véleménynyilvánítónkról. Vadkanagyar ugyan nincs a South Park-programban, de bárki hozzágondolhatja, ezt tette az alkotó is, miközben egyetlen gondolat járt a fejében: "De vajon mi a giccs? Talán a csiricsáré ing lenne az?"

Róla két kép is készült, végül a "JP2 upgrade" című gif mellett döntöttünk. Pápai süveget azonban hiába keresnénk a programban a fejfedők között, a művész ugyanis bizalmasan elárulta: "sapkát külön kellett rajzolni".

Azt hiszi tud táncolni, furcsán beszél, és szerzett egykori haverjától egy országot magának, na ki aaaz? Micsoda? Milyen Feri? Nem, nem az, aki a 'Milyen Feri?' kérdésre elsőre eszébe jutott, hanem az a másik, kedves olvasó. South Parkban még őt is megtalálja, ráadásul érdemes vele jóba lenni, mert rohadt sokat keres, százmilliót, jó neki.

A kép, amelynek címe "Az adatvédelmi biztos bejelenti, hogy alkotmányba ütközik a közszereplők arcmásának rajzfilmben való engedély nélküli szerepeltetése", azt a pillanatot örökíti meg, amikor az ombdusman egy sajtótájékoztatón bejelenti, hogy az alkotmányba ütközik közszereplők arcmásának rajzfilmben való engedély nélküli szerepeltetése. Az adatvédelmi biztos nem járult hozzá ezen kép elkészítéséhez, közreadásához és adathordozón való tárolásához.

Vadászpuskával ábrázolja a művész a polgári párt emblematikus figuráját, bele sem merünk gondolni, miért. Modellünkön kiemelnénk az újra népszerű bő parasztinget, a trendi, rakoncátlan fürtöket, illetve a divatosan ápolatlannak tűnő bajuszt.

Bár a mágikus tincs már a múlté, a magyar könnyűzenei kultúra felkentjéről készített rajz olyan lenne tincs nélkül, mint Kenny a narancssárga dzseki nélkül. Felismerhetetlen. A nevezetes szőrnyúlványt Paintbrush-sal volt kénytelen megalkotni a művész, mivel ilyen dizájnelemekre még a South Park zseniális alkotói sem készültek fel. A szomorú medve és a fejmikrofon adekvát: e kiegészítők nélkül az Index olvasói által a legirritálóbb magyarnak választott énekes ki sem mozdul a lakásból.

A két legfontosabb motívum, az ápolatlan szakáll és a Demagóg 2000 típusú szemüveg szinte vonzza a tekinteteket az alkotásra, amely az ismert színészt, humoristát, színpadi rendezőt, műsorvezetőt, riportert és televíziós bölcselőt ábrázolja. A kép legmegkapóbb részlete mégis a félig nyitott száj, mely annyira plasztikusan fejezi ki a Heti hetes populista megmondóemberének egyéniségét, hogy szinte halljuk, amint rekedtes hangján kijelenti: "Én egyik pártot sem szeretem."

Ez a kép szerkesztőségünk örökös tagját, Burány Csubakkát ábrázolja. A hősies vuki mintha mondani akarna valamit.

Sikeres figurázást, ha gondolják, a legjobb alkotásokat küldjék el ide, hadd szórakozzunk mi is.