Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt a Clash alapítója

2002.12.23. 11:47
Vasárnap váratlanul elhunyt Joe Strummer, a legendás Clash punkzenekar alapító-énekese.
A Sex Pistols mellett a Clash volt a 70-es években tomboló punkzene legismertebb csapata. Sid Vicious zenekarához hasonlóan a Clash is határozottan kiállt zenéjével az anti-rasszizmus és más baloldali értékek mellett. Legismertebb dalaik, a "London Calling", a "White Riot", a "White Man In Hammersmith Palais" vagy a "Tommy Gun" mára punkhimnuszok lettek. Az 1979-ben megjelent "London Calling" című albumukat a Rolling Stone zenei szaklap a 80-as évek legjobb albumának választotta.

A Clash egyike volt azon brit zenekaroknak, amelyek az Egyesült Államokban is nagy sikereket értek el. Az 1982-ben kiadott "Should I Stay Or Should I Go" című daluk hetekig vezette a tengerentúli slágerlistákat, tíz évvel később egy Levi's reklám segítségével hódította meg másodszorra is a toplistákat.

Joe Strummer 1986-ig állt a banda élén, azóta több formációban is feltűnt. Új zenekara, a The Mescaleros két lemezt adott ki (Rock Art and the X-Ray Style, 1999 és Global A Go-Go, 2001), ezekkel több világkörüli turnén is résztvettek.

A hivatalos közlemény szerint az idén ötven éves Joe Strummer vasárnap szívinfarktus következtében halt meg.