Súlytalanságban alkotnak a brit művészek

2008.07.08. 11:57
A művészek kedden kezdik a kísérletet az oroszországi Csillagvárosban.

A súlytalanság állapotában kísérel meg alkotni egy csoport brit képzőművész Oroszországban egy repülőgép fedélzetén.

Az öt kísérletező kedvű művész és kísérőik kedden startolnak a Moszkva melletti Csillagvárosból. Arra kíváncsiak, hogy a világűrben uralkodó körülmények miként hatnak az alkotási folyamatra.

Az orosz gép összesen tízszer, egyenként 23 másodpercre juttatja utasait a súlytalanság állapotába. A művészeknek ennyi idő alatt kell elkészülniük az alkotásokkal, és közben a lebegő vásznakat és szobrokat is meg kell tartaniuk valahogy.

A gravitációmentes tanulmányutat Nasser Azam londoni képzőművész szponzorálja. "Fantasztikus lehetőség ez a festészetem határainak kitágítására, és a csoport többi tagját is nagyon felvillanyozza ez a fizikai és művészi értelemben is bámulatos vállalkozás" - mondta a 44 éves művész.

Azam elmondta, reméli, hogy a súlytalanság megfelelő állapot lesz tervezett alkotása kivitelezéséhez, egy oltárképhez Francis Bacon, az 1992-ben elhunyt világhírű brit festő emlékére.

A képzőművészeket elkíséri egy operatőr és egy filmrendező, akik megörökítik a zéró gravitációs alkotói folyamatot, a művekből pedig októberben kiállítást rendeznek Londonban.