Jövő héten újabb fesztivál - Summerfest

2003.08.06. 16:15
A jövő hét közepén kezdődik a Summerfest nemzetközi folklórfesztivál és népművészeti vásár Százhalombattán, Tökölön és Ráckevén. A budapesti agglomeráció egyik legrangosabb nyári kulturális rendezvényét immár tizedik alkalommal szervezik meg
A jubileumi programsorozatra 18 ország együttesei jelezték részvételüket, a magyarok mellett többek között ausztráliai, Fülöp-szigeteki, vietnami, mexikói hagyományőrző tánccsoportok mutatják be tudásukat. A három Pest megyei településre több mint százezer nézőt várnak a rendezők.

Az események sora augusztus 14-én - a százhalombattai Szent István téren - a több, mint 600 résztvevő jelmezes felvonulásával veszi kezdetét, másnap a népek bálján mutatkoznak be szlovén, szerb, német együttesek. Ki játszik ilyet? címmel szombaton Fülöp-szigeteki, török, lengyel és észt népi játékokat sajátíthatnak el az érdeklődők, a művelődési központban a helyi Forrás Néptánc Együttes tart éjszakai táncszínházat. Vasárnap ökumenikus istentisztelet lesz a Szent István templomban, este jelmezbálon szórakozhatnak a résztvevők nyári karnevál keretében. Augusztus 18-án, hétfőn egyebek mellett a Budapesti Operettszínház sztárjai adnak koncertet Kis éji zene címmel a Matrica Múzeum szabadtéri színpadán.

A szomszédos Tökölön augusztus 14-én magyar táncházat rendeznek, három nappal később indonéziai, csehországi és lengyel együttesek ropják a táncot. Ráckevén augusztus 15-én mezőségi és széki népzenét játszik a Szalmás Zenekar a helyi művelődési központban, míg augusztus 19-én lampionos csónakfelvonulás színesíti a programot a Dunán.

Augusztus 21-én Százhalombattán, a Fesztivál parkban a résztvevő együttesek egy-egy fát ültetnek a találkozóra emlékezve, este pedig záró bulit tartanak a Fesztivál Klubban. A programokhoz kapcsolódva mindhárom településen népművészeti vásárt rendeznek.