Hamisított képeket talált saját kiállításán egy indiai festő

2009.01.20. 12:41
Harminc ordító hamisítványt talált Syed Haider Raza a saját kiállításán.

Hamisított képeivel szembesült egy neves indiai festőművész a saját kiállításán, amelyet maga nyitott meg.

A 86 éves Syed Haider Raza Franciaországban él, de most Indiában nyílt tárlat műveiből. Igencsak elképedt, amikor szembesült egy olyan művével, amelyhez semmi köze. Aztán még eggyel, és még eggyel... Összesen 30 olyan festményt talált, amelyhez semmi köze, azon kívül, hogy rájuk hamisították aláírását.

A művész - akinek festményeit a világ vezető galériáiban sokszor rekordáron vásárolják - igen dühös lett és nem sokkal azután, hogy megnyitotta, be is záratta kiállítását.

"Nagyon rossz fényt vet ez az egész az indiai művészetre. Ki kell derítenünk, hogyan történhetett ilyen" - idézte a mestert a BBC brit sajtóorgánum.

A galéria közölte, hogy a 30 hamis képből csak kettő tartozik saját gyűjteményéhez, 28-at a festő egy unokaöccse vitt a kiállításra, a családi forrás miatt pedig fel sem merült a szervezőkben, hogy a festmények nem valódiak.

Pedig hamisítványok, és még csak nem is a javából. Egészen más stílusban alkották őket, szinte ordít róluk, hogy semmi közük Razához - mondta az idős festő egy barátja, aki szintén jelen volt a megnyitón.