Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A csarnok, ahol Han Solo fog edzeni

2006.08.08. 01:16
Hogy néz ki az új SYMA-csarnok, az ország legnagyobb fedett multifunkciós csarnokrendszere? Elmentünk megnézni, főleg hogy Ujhelyi MSZP-alelnök vezett körbe a sajtót. Meghatározó élmény volt, tartson velünk!

Tudta-e Ön, hogy Han Solo fiatalabb korában a Veszprém megyei KISZ-bizottság függetlenített titkára volt?

Ujhelyi István államtitkár és szocialista ifjú titán alig húsz másodperce állt az arasznyi magas pódiumon és máris nem kisebb mint intergalaktikus perspektívába helyezte Budapest új, ráadásul legnagyobb sport- és rendezvénycsarnokát, amennyiben arról beszélt, hogy a nemzetközi sportesemények nézők tízezreinek, százezreinek, sőt százmillióinak figyelmét szegezik Magyarországra, közben meg az Alpha Centauri felé mutatott. Jólesően képzeltük el a budakalászi öttusa Eb-re és az Új Egyesúly Programjára gerjedő metánalapú, háromlábú létformákat.


Nézze meg képeinket!

Ujhelyi államtitkár azt is mondta, hogy az új komplexum a "nagyközönség sport- és szórakozási vágyait elégítheti ki". Az én vágyam egy gyengéd súlylökőnő vagy egy mohó magasugró asszony, ehhez képest úgy éreztem magam, mint az egyszeri HR-menedzser, akit befalaztak egy feltűnően olcsó anyagokból épült kültelki irodaházba. Merthogy jövetelünk célja leginkább az volt, hogy esztétikai-építészeti szempontból felmérjük a legújabbat és legnagyobbat.

Flamenco a porban

Szántó András, a beruházó cég ügyvezetője eldarált pár adatot - 30 ezer négyzetméter összterület, étterem, konferenciatermek és az ígéretesen hangzó doppingszoba - aztán elindultunk körbe. Az első dolog, ami kiélezte a riporteri ösztöneinket a kietlen betonhodályban, az volt, hogy a pincérek flamencoruhát viseltek, piros selyemövvel a derekukon.

Tekézés Szekeres fejével

A komplexum három, ugyanabból a kedélytelen előtérből megközelíthető sportcsarnokból áll. Van először is egy atlétikai edzőpálya négysávos futópályával, itt kezdtünk. Ujhelyi államtitkár rátámaszkodott a döntött kanyarra, Szántó ügyvezető azt mondta neki, hogy "itt mögöttünk lesz a súlylökés", Ujhelyi meg - ha jól dekódoltuk az arcmimikáját - azt kérdezte magától, hogy "Vajon milyen messzire tudnám elhajítani Szekeres Imre levágott fejét úgy, hogy ne haragítsam magamra a kisspéterista frakciót?" Az edzőcsarnok esztétikailag ennek ellenére értékelhetetlen, hiszen egy aránylag kis belmagasságú hangárról van szó, ahol nézőtér sem lesz.

Hogyan készült a SYMA Sport- és Rendezvényközpont?
A komplexum az állam és a magántőke összefogásával épült meg: a Spotfolió Kht. tavaly júniusban írt ki pályázatot arra, hogy a győztes multifunkcionális sportcsarnokot és kongresszusi központot építhessen a Puskás Stadion kertjében. A biznisz az, hogy a beruházónak nem kell megvennie a földterületet, az államnak nem kell fizetnie semmit, az épületek viszont 30 év múlva egy euróért az állam kezébe mennek át. Az állam pontosabbn a sportszövetségek ezen felül kedvezményeket kapnak a támogatott sportok űzéséhez.

A következő épület az új kiscsarnok, ahol állóhelyekkel együtt 1500-2000 néző figyelheti, hogyan épül a Dózsa György út felőli VIP-parkoló. Az épületszárny különlegessége a bemelegítő helyiség, ahol az építészeti kialakítás eleve kiszűri a heves vérmérsékletű, illetve gyenge homlokcsontú sportembereket, amennyiben a szoba közepére egy rakás betonoszlopot álmodott a tervező. Ralisoknak például kiváló lehet bemelegítéshez és akkor is jó lesz magyarnak lenni, ha az olimpia programjára felvesznek néhány szlalomalapú sportágat.

Zuhanyozás, nagyterem, pingpong

Az emeleti öttusázó lőtérre menet megnéztünk egy öltözőt, ahol Ujhelyi államtitkár rövid, szituációs buziviccet sütött el, miután zuhanyozást imitált a befektetővel. ("Akkor most menjenek ki, hahaha".) Ez az állam és a magántőke kapcsolatának nekünk igencsak tetsző mintája, reméljük nem elszigetelt akcióról, hanem tudatos kormányzati irányváltásról van szó.

A nagyteremről annyi mondható el, hogy tényleg nagy, a fix és mobil lelátókon 4500-an fognak elférni, de ha székeket is tesznek a pálya mellé, a kézilabdát 6-7 ezren, a bokszot tízezren is nézhetik itt. Vagy játszhatnak két pályán kézilabdát 3-3 ezer ember előtt. Vagy négy pályán tollast 1500-1500 nézővel. Esetleg nyolcon pingpongot, három nézővel.

Pa-zar-lást-pa-zar-lást!

A nagycsarnokban Ujhelyi államtitkár sportszerűtlen célzásokat eregetett meg arról, hogy a SYMA Sport- és Rendezvényközpont alapterülete a Papp László Sportaréna területének másfélszerese, de közben csak 3,1 milliárdba került, miközben az sokkal-sokkal többe. Csakhogy - hadd bukjon ki végre belőlünk az épületkritikus - a pazarló presztízsberuházásoknak megvan az az óriási előnyük, hogy hiába égetik el a mi adóforintjainkat, a végeredmény néha árnyalatnyival szebbre sikerül, mint egy józsefvárosi tömbrehabilitáció. Itt nem volt pazarlás, nem is jött össze az a bizonyos plusz árnyalat. Az eleve gyanús, hogy a debreceni Főnix-csarnok több mint négymilliárdba került, pedig az se szép, de ennél jóval kisebb.

A fotós meg a kaka

A csarnokok szeptember elsejére készülnek el teljesen, de kívülről már most nagyjából a végleges képet mutatják. Az épület elé érve fotóriporterünk önkéntelenül felkiáltott, miközben az arcát kis csomóba rántotta össze a keserű nosztalgia: "Rajzóra, rajzóra áltiban. Aszongya a tanárnéni: Barakonyi kikavarta a kakabarnát, egyes!". Az épület legjellemzőbb vizuális ismertetőjegyére Barakonyi fotóriporter helyesen világított rá. Ez bizony olyan penetráns szín, ami elnyom minden mást, beleértve a formákat, de formák, síkok és tömegek nem is nagyon vannak, csak összetolt nagy gyufásdobozok.


Klikk a képre!

Irodai sportok

Az épületkomplexum kívülről tehát jól hozza az autópályák bevezető szakaszánál látható raktárak stílusát, belépve az érzés inkább olyan, mintha egy legeslegolcsóbb anyagokkal dolgozó tömbrehabilitáció vagy egy külvárosi irodaház építkezésén járnánk. Végleges megállapításokat persze még nem lehet tenni a belül félkész helyiségekről, de a lépcsőkorlátok, a padlóburkolat és a szűk folyosók nem fognak változni szeptemberig.

Az olcsóságtól funkcionálisan persze még lehet perfekt az épület és rengeteg múlik azon, milyen lesz a nagy emeleti étterem, hogy hány büfét helyeznek el, hiszen a pompás külsejű Papp László Óriáskavicsot például a kevés büfével vágták gajra. A cigizőknek viszont itt sokkal jobb lesz, mint odaát, a dohányzó teraszok ugyanis a Puskás Stadionra néznek.

Szeptember elsején újra jelentkezünk a helyszínről.