Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Turistalátványosság Szálasi bunkeréből

2002.07.03. 17:04
Régészek dolgoznak a kőszegi hegyekben annak a bunker-erődítménynek a feltárásán, amelyet 1945-ben Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető és vezérkarának tagjai építtettek és használtak.
Bakay Kornél régészprofesszor, a Kőszegi Városi Múzeum igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta: Európában a II. világháború idején mindössze két a kőszegihez hasonló bunkert építettek, az egyik Berlinben Adolf Hitler titkos földalatti főhadiszállása volt, a másik a bajorországi Berchtesgadenban "Sasfészek" néven elhíresült erődítmény.

A professzor szerint legújabb kori történelmünk részét képezik ezek a létesítmények, így feltárásuk a történelemtudományt szolgálja. Bakay Kornél elmondta: a 135 négyzetméter alapterületű bunker 20 méter mélyen található, egy 55, illetve egy 40 négyzetméteres teremből, valamint az azokat és a vészkijáratokat összekötő folyosórendszerből állt.

A háború után felrobbantották

A bunkert a háború után felrobbantották, ezért a feltárási munkák csak lassan haladnak.

A régészeti feltárás a professzor szerint veszélyeket is hordoz, hiszen még ma is aktív robbanószerkezetekre találhatnak, ezért a munkájukat tűzszerészek segítségével végzik.

Oral history: kőművesek a források

A régészprofesszor hozzáfűzte: csak egy hozzávetőleges alaprajz áll a rendelkezésükre, amelyet a bunker-erődítményt építő, még ma is élő kőművesek visszaemlékezései nyomán készítettek.

A professzor elmondása szerint a régészeti feltáráshoz állami segítséget nem kaptak, annak költségeit helyi vállalkozók finanszírozzák.

Bakay Kornél úgy véli, hogy a bunker rövidesen a nagyközönség számára is látogatható lesz, ami reményei szerint hozzájárul majd Kőszeg idegenforgalmának növekedéséhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?