Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Menekülés, melankólia vagy eksztázis a biciklizés?

2008.04.22. 14:13

A Föld Napja alkalmából megszavazhatja, melyik képet kapják a Bringázz munkába kampány nyertesei.

A szavazásnak vége

Meglepő dologra világított rá a Critical Mass végén megnyitott kerékpáros fotókiállítás. A profi és amatőr fotósok képeiből válogatott, szabadtéri tárlaton ugyanis nem vad száguldást, autók közti szlalomozást vagy csak a szimpla közlekedést láthatunk. Sőt, mintha a bicikli nem közlekedési eszköz, hanem valamiféle meditációs szerkezet lenne. A profi és amatőr fotós számára a biciklizés ugyanarról szól: nyugalomról, meghitt pillanatokról, harmóniáról. Ha látunk is mozgásban kerékpárost, az elmosódott, szinte nincs jelen a képen.

A Kodály körönd kerítésein kialakított szabadtéri kiállítóhelyen egyértelműnek tűnik, hogy nekünk a bicikli nem jármű, hanem olyan eszköz, aminek segítségével megszökhetünk a forgalomból, a dugóból, a mindennapokból. Ami persze szimpatikus vágy, és ezért most olvasóink is szavazhatnak, hogy a bicikli mellett heverészéssel, az idős bringaszerelő melankóliájával vagy a csendes falusi tekeréssel tudnak azonosulni. Minden kattintásnak súlya van, mert a szavazás négy legjobb képét a Bringázz munkába kampány nyertesei kapják meg, miután a minisztérium jelentős összegért megvásárolta azokat a fotósoktól.

Acélmű öntőcsarnok, Ózd — Benkő Imre

A kohó bezárása után ketten maradunk, én és a biciklim, amivel negyven éve tekerek a gyárba.

3,35

Anna — Újvári László

Annát sajnos nem ismerjük, de nyilvánvaló, hogy egy budai galéria kiállításmegnyitójáról tart egy pesti romkocsmába.

3,90

Aszód — Gulyás Miklós

Szavazzon ide, ha Ön szerint a bicikli alapvetően női szerkezet, ahogy azt a kép is jelzi finoman.

3,11

Az utolsó kerékpárjavító az Ecserin 2. — Kapolka Gábor

A bicikliküllőktől megráncosodott kezek láttán az embert furcsa hangulat keríti hatalmába, és szinte látja, hogy eltűnnek az utcákról az olajos, kattogó bringák, és még a gyerekek is szélcsatornában tesztelt karbonvázas, eldobható kerékpáron tanulnak biciklizni a ligetben.

3,63

Az utolsó kerékpárjavító az Ecserin 6. — Kapolka Gábor

Ő még látta, mit lehetett kihozni egy Csepel bicikliből. A szociosorozatnak egyébként még számos, megindító darabja van, de a Kodály körönd szűkössége miatt nem tudtuk beválogatni a teljes sorozatot.

4,08

Bem rakpart, Budapest — Molnár Zoltán

A kép kissé didaktikus, viszont jól komponált. Nem, nem arról szól, hogy az autószerelés izgalmai miatt a rakpart kerékpárosai járművüket hátrahagyva rohannak bütykölni.

3,28

Brooklyn, New York — Molnár Zoltán

Ez az, amit a már említett ratbike kultúra termékeny talajnak nevez. A bicikli beépül a város üledékébe, hogy az előhalászott darabok posztindusztriális járművekké álljanak össze. Ha Ön is hisz a körforgásban, vagy csak tetszik az artisztikus üledék, szavazzon ide.

2,68

Che biciklivel — Dóka Béla

Bár a képnek vannak egyértelmű politikai áthallásai, a forradalmi romantika és a kempingbicikli keveréke megmelengeti Castro legvadabb ellenségeinek szívét is, feltéve, ha szokott kerékpározni.

2,81

Csengők — Urbán Ádám

A csengőkultúra méltatlan háttérbe szorulására emlékeztet a vidám fotó. Miért ne lehetne mindenkinek színes, katicabogarat, Batmant vagy korrupt politikust ábrázoló csengője?

2,99

Hajógyári-sziget — Benkő Imre

A dagadó fekete fóliák közt italozó fiatalok mintha tudnák, hogy az alkohol semmire nem megoldás. Még szerencse, hogy a hátuk mögött van néhány bicikli, amit ellopva kicsit sportolhatnak.

2,68

Kevlár délután — Kárpáti János Iván

A lenyűgöző, egy futó lábát, egy biciklista árnyékát és egy csomagot ábrázoló kép a kerékpározás földöntúli lényegéről tanúskodik.

2,29

Kuba — Vancsó Zoltán

Szintén a nyomasztó rendszerből kitörésről mesél kedvenc melankolikus fotográfusunk kubai felvétele.

3,19

Lisszabon, Portugália — Pecsics Mária

A vízszintes és függőleges vonalak játéka a panorámaképen bennünk olyan hatást keltett, hogy képesek lettünk volna akár arra is, hogy kerékpárra pattanva eltekerjünk egy közeli halétterembe, megebédeljünk, majd kávék mellett várjuk ki a langyos délutánt.

2,83

Malecon — Dóka Béla

A széles, kubai égbolt, a csapkodó hullámok és a fickándozó alakok azt állítják, hogy ha az ember rohangászhat és kerekezhet a tengerparton, akkor még egy kommunista diktatúra is elviselhető. Ha ön is boldog lenne egy közös biciklivel, klikkeljen.

2,77

Manhattan, New York — Molnár Zoltán

A városi biciklizés egyesülést jelent a megapolisszal. A kerékpáros részévé válik az utakból, hidakból, drótokból álló rendszernek. Együtt áramlik a forgalommal. Bravúros, hogy ezt az érzést egyetlen képben vissza lehet adni.

2,46

Milánó — Vancsó Zoltán

A magányos, csendes biciklizés néha elszomorítja az embert, de a semmibe tartó sínek láttán legalább abban biztos lehet, hogy nem üti el a villamos.

3,33

Misztikus este — Szilágyi Lenke

A szociofotóival nagy nevet szerzett fotóművész az eksztatikum egy pillanatát mutatja be, azt, amit akkor érez az ember, amikor tavasszal először ül kerékpárra.

3,58

Most! — Fabricius Anna

Egy környezettudatos család első kísérletét láthatjuk a képen. Azt már észrevették, hogy a moped is motoros jármű, ráadásul a legtöbb esetben kétütemű, ami nem jó. Reméljük hamarosan az is nyilvánvaló lesz számukra, hogy a biciklit nem a lakáson belül kell használni.

2,26

Oroszlány — Gulyás Miklós

A szocreál hangulat és a néptelen utcák lehangolóak, de van kiút, még ha mackónadrágot viselünk is, nyugtat meg minket jeles fotósunk apró nyíllal feldobott képe.

3,32

Perkő, Erdély — Kiszely Krisztián

A táj biciklivel alcímű kép azt az eltűnt aranykort ábrázolja, amikor minden embernek volt még biciklije, azzal csendesen suhant a tömött fűben, és senkinek nem volt defektje.

2,67

Pihenő — Martincsák István

Bicikli, víz, heverészés. A képet látva egy ufó tudná, hogy a fémszerkezet a földlakók egyik fontos meditációs eszköze, amivel még a rakpart szennyvize mellett is képesek nyugalmi állapotba kerülni.

3,46

Prágai tavasz — Szirtes János

A neves performer vékony szalagokkal kötötte ki magát egy prágai tér tereptárgyaihoz, hogy aztán órákig lebegve elgondolkodtassa a turistákat az emberi pozíció bizonytalanságáról, vagy arról, hogy mennyi aprót dobjanak a művész elé.

2,33

Salföld — Vancsó Zoltán

A kiszáradt tó medrében heverő, elhagyott biciklik, és a felettük csüngő fellegek egyértelművé teszik: a srácok egy balatoni bringatúra hatására maguk alatt hagyták az árnyékvilágot, és az égbe emelkedtek.

3,97

Sarok — Kudász Gábor Arion

A fiatal magyar fotósnál kevesen tudják jobban visszaadni a világ jéghideg és gyönyörű magányosságát, amit csak súlyosbít, ha az ember nem találja a biciklijét, mert pont a háta mögött van.

2,78

Sárospatak — Gulyás Miklós

Amennyiben a kerékpárt inkább a férfias jegyekhez kapcsolná, a fotóriporter készített Önnek egy alternatív felvételt is, felfelé álló kapával.

3,07

Sáv — Tóth Márton

Mi inkább a kétkerekűek címet adtuk volna a képnek, de ez mindegy is, mert nehéz tömörebben visszaadni, mit érez a biciklista, amikor vidám kamionosokkal osztja meg az utakat.

2,82

Tébánya sorozatból — Barakonyi Szabolcs

Renitens magatartásáról árulkodik lapunk fotósának munkája. Ahelyett, hogy békésen pihenő biciklistákat fényképezett volna, aláereszkedett a BMX-es utcagyerekek világába, ahol legfeljebb egész éjszakás bulikat követő reggeleken jellemző a heverészés. Az izgalmas technikával készült felvételen persze az is megfigyelhető, ahogy a kerékpár lassan áttűnik egy másik dimenzióba.

3,33

Tolna megye, Kalaznó — Vass Tamás

Az úgynevezett magasbicikli a nagyvárosi anarchista ökobandák közlekedési eszköze, amit hagyományosan szemétben talált eszközökből építenek. Hogy a ratbike hogy került a magyar vidékre, miért egy rohamsisakos katona tekeri, és mit keres az út szélén a dobermann, olyan misztikum, ami jelzi, a kerékpározás valóban több, mint eljutni A-ból B-be.

3,45

Tomek biciklije — Kéri Gáspár

A kép mélységei csak néhány évnyi biciklizés után érthetőek. Amikor a kerékpáros kedvtelve nézegeti járművét esténként, kipakolja a szerszámokat, meghúzza a csavarokat, olajoz, majd banánt majszolva szinte látja, ahogy suhanás közben pörög a pedál.

3,03

Zadar (Horvátország) Szalontai Ábel

Ha Ön nem szeretne lebiciklizni a tengerpartra, hogy a kedvesével megnézze a naplementét, miközben egy pózna osztja két, harmonikusan illeszkedő szeletre a világot, akkor ne szavazzon erre a képre.

3,55