Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Térey János Asztalizenéje a legjobb új dráma

2008.09.30. 14:25
A Színikritikusok Díjait hétfőn este adták át Budapesten, a Kamrában. A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta.

Térey János Asztalizene című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai. A legjobb előadás a Pécsi Nemzeti Színház A képzelt beteg című előadása és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsija lett.

A Színikritikusok Díját hétfőn este adták át Budapesten, a Kamrában. A Színházi Kritikusok Céhe évről évre a tagok szavazatai alapján adományozza az előző évad produkcióinak az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést. A díjak többségét - a hagyományoknak megfelelően - az előző évi kitüntetettek adták át - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára kedden.

A 2007/2008-as évadban a legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta a fővárosi József Attila Színházban bemutatott Az öreg hölgy látogatása című produkcióért.

A legjobb zenés, szórakoztató előadásnak járó díjat a Szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap című produkciója nyerte el. A színikritikusok az évad legjobb független színházi előadásának a KoMa Társulat Plazma című munkáját választották. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Ladányi Andrea vehette át, aki Az öreg hölgy látogatásában nyújtott alakításával nyerte el a elismerést.

A legjobb férfi főszereplő Dolmány Attila lett, ő a Budapesti Kamaraszínház Árpádház című produkciójában játszott szerepéért kapta a díjat.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Herczeg Adrienn (A képzelt beteg, Pécsi Nemzeti Színház), míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Pálffy Tibor (Yvonne burgundi hercegnő, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) vehette át. A legígéretesebb pályakezdő a kritikusok szerint Krisztik Csaba (A sasfiók, debreceni Csokonai Színház).

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai a fővárosi Radnóti Miklós Színházban bemutatott Asztalizene című dráma Bagossy Levente tervezte díszletét ítélték a legjobbnak.

A legjobb jelmezért járó elismerést A nagyratörő című darabnak ítélték; az egri Gárdonyi Géza Színház darabjának jelmezeit Nagy Fruzsina tervezte.

Különdíjban részesült a fővárosi Katona József Színházban futó, Nótoriusok című sorozat. A legjobb gyermekelőadásnak járó díjat az idén nem ítélték oda a kritikusok.