Tíz deka pixel, szeletelve

2005.06.01. 14:10
Kis hazánk első digitáliskép-aukciójának bevezető kiállításán jártunk, ahol Réz András tehetséges fiatalokat buzdított digitális képalkotásra, és megtanította a közönséget a kifinomult műélvezetre.
Nézze meg a képeket!
A különös lelki mikrorezgést, amelyet a Szomszédok televíziós mélysorozat díszletének közelsége okoz, elnyomja az orkánszerű széllökések és az autó résnyire nyitott ablakainak kölcsönhatásából keletkező hang, amely talán a repülőgép ablakának kiszakadásakor keletkező nyomáscsökkenés megrázó basszusához hasonlít. Az újszerű Magyarország eme friss utcácskáján egy kavargó portölcsérből az új szoftverének örvendő Vágási Feri alakja bontakozik ki, majd be.

"Hol végződik a Paint őszinte barbarizmusa és hol kezdődik a Photoshop übersznob abszolútuma? Vallási fanatizmusnak számít-e a Szent Filterszekvencia keresése? Én klikkelek vagy a lelkem? Csak egy shortcut a halál." Ilyesmiken morfondírozott magában Vágási Feri, amikor belépett a gazdagréti Szent György szakközépiskola aulájába, hogy azon frissiben átlényegüljön, és átadja magát Réz András andalító basszusának.

A Nemzet Esztétája nagyon tud beszélni. Még akkor is szimpatikus, amikor majdnem kimondja, hogy rohan a világ, hogy digitális életünk megállíthatatlanul gyorsul, hogy fényképezni bárki tud, és mégse tud senkise, ám mindenben ott rejtőzik a megragadandó. Perifériánkra lassan beszüremlik a sárgás faldarab, ahol az aukcióra szánt, exkluzív zsűri által válogatott közel negyven kép levitál. Szalagátvágás, édespezsgő.

Nézze meg a képeket!
Ferit heves fejvakarásra buzdítja a felhozatal. Utómunka nélküli nyomtatott élőlény-, fogalom-, tárgyfotók, kezdő fotosoppos filterpróbálgatós hippi falikép, jobb sorsra érdemes grunge utánérzés, csúnyán demagóg gondolatkísérlet, majd vászonra plotterezett steampunk gyönyör, van itt minden, ami az alkotók és a zsűri útkereséséből kirügyezhet.

Pontosan ez az, ami miatt kíváncsian várjuk az aukció végeredményét, vajon a 2000-től 15000 forintig terpeszkedő kikiáltási árak hogyan aránylanak az ötlet-munka-esztétikum háromszög elhaló kacajához? Mennyi Magyarországon tíz deka pixel ár-érték aránya? A képek nagy részénél szkeptikusak vagyunk, de tény, hogy van néhány munka, ami megérdemelné a forintosított elismerést. Június 8-án kiderül.

Az esemény a szervezés korrekt szerénységével fordított arányosságban álló bőséges lakomában végződik, amelybe - némelyikük elvei ellenére - a riporterek is bekapcsolódnak. Hová tűnt Réz András, gondoljuk, miközben a jobbkezes sütivilla alatt behorpad a kókuszgolyóba épített meggy. Ilyen idő tájt nincs is jobb ennél.