A török kormány szerint 'túl buzis' a szivárványhíd

2006.01.22. 17:47
A török kormány megtagadta egy művésztől, hogy elkészítse a világ leghosszabb festményét. A másfél kilométer hosszú Boszporusz híd alját a művész a béke és az egység jelképét megtestesítő szivárvány színeire szerette volna festeni. A látványos szimbólum elkészítését azért utasította el a török kormány, mert az szerintük az túl "buzis".

A török kormány megakadályozta, hogy Ned Pamphilon képzőművész megvalósítsa nagyszabású elképzelését: Pamphilon a Boszporusz híd alját szerette volna szivárványszínűre festeni.

A Boszporusz híd kapocs két kontinens között, összeköti a keletet és nyugatot. A művész szerint ezt a kapcsot jeleníti meg a szivárvány is, mint bibliai jelkép, a béke és egység szimbólumaként. Pamphilon utalt a szivárvány törökországi eredetére is: miután Noé bárkája megfeneklett az Ararát hegyén, Noé áldozatot mutatott be Istennek. Az áldozat elfogadását Isten az égen megjelenő szivárvánnyal hozta Noé tudomására. A szivárvány azóta a megbékélés és az egység jelképe.

"San Franciscó-i jelkép"

Az alkotás elnyerte a török média és a török köztársasági elnök támogatását is. A tervet a török kormány hiúsította meg, akik szerint nem lenne illendő egy főként muszlimok által lakott országban "meleg, San Franciscó-i" jelképet létrehozni.

Pamphilon reméli, hogy Londonban tartandó kiállítása kapcsán sikerül a nemzetközi média figyelmét a szivárványhídra irányítani. Hisz benne, hogy a nemzetközi közvélemény hatással lesz a török kormányra és az változtatva eddig álláspontján, hozzájárul a projekt elindításához. Az ötlet 1999-ben született meg a művész fejében, de azóta sem sikerült kiviteleznie.