Árpád
-2 °C
3 °C

Átadták a színikritikusok díját

2000.10.03. 10:02
Színikritikusi díjakat oszottak tegnap az elmúlt színházi évadban nyújott színházi teljesítményekért a Thália Színház Új Stúdiójában rendezett ünnepségen. A legjobb rendezésért Ascher Tamás, a legjobb új magyar drámááért és egy külföldi darab magyar nyelve átültetéséért pedig Hamvai Kornél kétszeres elismerésben részesült.

A legjobb új magyar drámáért járó díjat Hamvai Kornél Hóhérok hava című műve nyerte el az 1999-2000-es évadban műsorra tűzött darabok közül.

A színikritikusok huszonegyedik alkalommal odaítélt elismeréseit a Thália Színház Új Stúdiójában rendezett ünnepségen adták át.

Ascher Tamás, legjobb rendező
A legjobb előadásnak járó díjat A vágy című előadás kapta. Franz Xaver Kroetz darabját, Ascher Tamás rendezésében a Thália Színház Régi Stúdiójában mutatták be. Ugyancsak Ascher Tamás kapta a a budapesti Katona József Színházban bemutatott legjobb rendezésért járó elismerést a Hóhérok hava című darabért, valamint a legjobb zenés előadásért, a Sondheim: Sweeney Todd című alkotás megrendezséért, amelyet a kaposvári Csiky Gergely Színház tűzte műsorra.

Az elmúlt évad legjobb alternatív előadásáért járó jutalmat a Kórház-Bakony előadás kapta. A Szkéné Színház előadását Pintér Béla rendezte.

A legjobb női főszereplő díját Fullajtár Andrea érdemelte ki, David Harrower, Kés a tyúkban című művében nyújtott alakításáért a budapesti Katona József Színház Kamrájában.

A bírálók véleménye szerint a legjobb férfi alakítás Kovács Zsolté volt a kaposvári Csiky Gergely Színház Rokonok című Móricz-adaptációban.

Lázár Katalin, legjobb női mellékszereplő

A legjobb mellékszereplőnek Lázár Katit minősült a Tótferi című előadásban nyújtott teljesítményért. Kárpáti Péter művét a Bárka Színházban mutatták be. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Némedi Árpád kapta a Tasnádi István a Világjobbítók című darabban megformált karakterért, amelyet a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszották. A legjobb díszlettervezőnek Khell Zsolt bizonyult: a Hóhérok hava, a Sweeney Todd, A vágy, valamint a Tótferi című produkciókhoz készített színpadképekért.

A legjobb jelmeznek minősültek Füzér Anni Cselédek (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház); Játék a kastélyban (budapesti Katona József Színház kamarateátruma); a Diszkó disznók (Vígszínház), illetve a Macska a forró tetőn (Pesti Színház) produkciókhoz tervezett öltözékei.

A legígéretesebb pályakezdésért is oszottak elismerést: Kocsis Gergely nyerte el a Kés a tyúkban című Harrower-darabban nyújtott játékáért.

Különdíjban részesült még Hamvai Kornél Az Iglic című Caryl Churchill mű magyar nyelvre átültetéséért, és a Fővárosi Önkormányzat különdíjában Gothár Péter a Kés a tyúkban című előadás rendezői és látványtervezői munkájáért. A Bálint Lajos-emlékgyűrűt Muskát László, a Radnóti Miklós Színház művészeti titkára kapta. A Criticai Lapok elismerése, a Pálya(szakasz)díj Balázs Attilának, a temesvári Csiky Gergely Színház tagjának ítéltetett.

Forrás:MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?