Átadták a színikritikusok díját

2000.10.03. 10:02
Színikritikusi díjakat oszottak tegnap az elmúlt színházi évadban nyújott színházi teljesítményekért a Thália Színház Új Stúdiójában rendezett ünnepségen. A legjobb rendezésért Ascher Tamás, a legjobb új magyar drámááért és egy külföldi darab magyar nyelve átültetéséért pedig Hamvai Kornél kétszeres elismerésben részesült.

A legjobb új magyar drámáért járó díjat Hamvai Kornél Hóhérok hava című műve nyerte el az 1999-2000-es évadban műsorra tűzött darabok közül.

A színikritikusok huszonegyedik alkalommal odaítélt elismeréseit a Thália Színház Új Stúdiójában rendezett ünnepségen adták át.

Ascher Tamás, legjobb rendező
A legjobb előadásnak járó díjat A vágy című előadás kapta. Franz Xaver Kroetz darabját, Ascher Tamás rendezésében a Thália Színház Régi Stúdiójában mutatták be. Ugyancsak Ascher Tamás kapta a a budapesti Katona József Színházban bemutatott legjobb rendezésért járó elismerést a Hóhérok hava című darabért, valamint a legjobb zenés előadásért, a Sondheim: Sweeney Todd című alkotás megrendezséért, amelyet a kaposvári Csiky Gergely Színház tűzte műsorra.

Az elmúlt évad legjobb alternatív előadásáért járó jutalmat a Kórház-Bakony előadás kapta. A Szkéné Színház előadását Pintér Béla rendezte.

A legjobb női főszereplő díját Fullajtár Andrea érdemelte ki, David Harrower, Kés a tyúkban című művében nyújtott alakításáért a budapesti Katona József Színház Kamrájában.

A bírálók véleménye szerint a legjobb férfi alakítás Kovács Zsolté volt a kaposvári Csiky Gergely Színház Rokonok című Móricz-adaptációban.

Lázár Katalin, legjobb női mellékszereplő

A legjobb mellékszereplőnek Lázár Katit minősült a Tótferi című előadásban nyújtott teljesítményért. Kárpáti Péter művét a Bárka Színházban mutatták be. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Némedi Árpád kapta a Tasnádi István a Világjobbítók című darabban megformált karakterért, amelyet a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszották. A legjobb díszlettervezőnek Khell Zsolt bizonyult: a Hóhérok hava, a Sweeney Todd, A vágy, valamint a Tótferi című produkciókhoz készített színpadképekért.

A legjobb jelmeznek minősültek Füzér Anni Cselédek (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház); Játék a kastélyban (budapesti Katona József Színház kamarateátruma); a Diszkó disznók (Vígszínház), illetve a Macska a forró tetőn (Pesti Színház) produkciókhoz tervezett öltözékei.

A legígéretesebb pályakezdésért is oszottak elismerést: Kocsis Gergely nyerte el a Kés a tyúkban című Harrower-darabban nyújtott játékáért.

Különdíjban részesült még Hamvai Kornél Az Iglic című Caryl Churchill mű magyar nyelvre átültetéséért, és a Fővárosi Önkormányzat különdíjában Gothár Péter a Kés a tyúkban című előadás rendezői és látványtervezői munkájáért. A Bálint Lajos-emlékgyűrűt Muskát László, a Radnóti Miklós Színház művészeti titkára kapta. A Criticai Lapok elismerése, a Pálya(szakasz)díj Balázs Attilának, a temesvári Csiky Gergely Színház tagjának ítéltetett.

Forrás:MTI