Judit
2 °C
7 °C

Elszállították a 'Zuhanó nő' szobrát New York központjából

2002.09.20. 12:23
Egy héttel bemutatása után a New York-i Rockefeller Centerben lepellel takarták le, majd elszállították a szeptember 11-i áldozatoknak emléket állító 'Zuhanó nő' című szobrot. A Világkereskedelmi Központ égő tornyaiból kiugró áldozatokra emlékező alkotás a látogatók egy része szerint túlságosan felkavaró volt.
Erich Fischl szobra, melyet a New York belvárosában található Rockefeller Center földszintjén helyeztek el, egy fejjel lefelé zuhanó, kicsavarodott testű, meztelen nőalakot ábrázol. Tavaly szeptember 11-e óta már számos műalkotás született a WTC-ből magukat alávető emberek katasztrófájáról, ám a mostanit túl direktnek tartották a járókelők.

'Nem hiszem, hogy ez az ábrázolás méltósággal mutatná be az áldozatok halálát. Borzalmas látvány.' - nyilatkozta egy járókelő a New York Timesnak. A hasonló tartalmú megnyilatkozások nyomán a Rockefeller Center vezetői előbb a szobor letakarásáról, majd annak elszállításáról döntöttek. A 'Zuhanő nő' egyébként csak hétfőig jövő maradt volna az épületben.

Fischlnek egyébként nem ez az első nagy visszhangot kiváltó alkotása. Korábban a város legnagyobb teniszközpontja elé aplikált egy 4,5 méteres szobrot, mely a sportcentrum tekintélyes névadóját ábrázolja - meztelenül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?