Elszállították a 'Zuhanó nő' szobrát New York központjából

2002.09.20. 12:23
Egy héttel bemutatása után a New York-i Rockefeller Centerben lepellel takarták le, majd elszállították a szeptember 11-i áldozatoknak emléket állító 'Zuhanó nő' című szobrot. A Világkereskedelmi Központ égő tornyaiból kiugró áldozatokra emlékező alkotás a látogatók egy része szerint túlságosan felkavaró volt.
Erich Fischl szobra, melyet a New York belvárosában található Rockefeller Center földszintjén helyeztek el, egy fejjel lefelé zuhanó, kicsavarodott testű, meztelen nőalakot ábrázol. Tavaly szeptember 11-e óta már számos műalkotás született a WTC-ből magukat alávető emberek katasztrófájáról, ám a mostanit túl direktnek tartották a járókelők.

'Nem hiszem, hogy ez az ábrázolás méltósággal mutatná be az áldozatok halálát. Borzalmas látvány.' - nyilatkozta egy járókelő a New York Timesnak. A hasonló tartalmú megnyilatkozások nyomán a Rockefeller Center vezetői előbb a szobor letakarásáról, majd annak elszállításáról döntöttek. A 'Zuhanő nő' egyébként csak hétfőig jövő maradt volna az épületben.

Fischlnek egyébként nem ez az első nagy visszhangot kiváltó alkotása. Korábban a város legnagyobb teniszközpontja elé aplikált egy 4,5 méteres szobrot, mely a sportcentrum tekintélyes névadóját ábrázolja - meztelenül.