Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Szolzsenyicin kórházban

2003.01.04. 20:41
Magas vérnyomás miatt a moszkvai központi klinikai kórházba szállították Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz írót.
Erről a világhírű író és közéleti személyiség által létrehozott Orosz Társadalmi Alapítvány tájékoztatta szombaton az ITAR-TASZSZ hírügynökség tudósítóját.

Az alapítvány szóvivője szerint a Nobel-díjas író állapota jelenleg kielégítő. Szolzsenyicin a lehetőségekhez mérten a kórház falai között is folytatja a munkát - fogalmazott a szóvivő.

Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin tavaly december 11-én töltötte be 84. életévét. A GULAG szigetcsoport, a Vörös Kerék, továbbá több más mű világhírű szerzője 1994-ben húsz éves száműzetés után tért vissza Oroszországba. Jelenleg egy Moszkva közeli faluban, Trojica-Likovóban él feleségével azon a birtokon, amelyet a moszkvai hatóságok adományoztak neki.

Szolzsenyicin tavaly decemberben fejezte be az oroszországi zsidók történetét feldolgozó nagyszabású művének második kötetét, amely a Ruszkij Puty (Orosz Út) kiadó gondozásában jelent meg, és főként azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az oroszországi zsidóság milyen szerepet játszott a szovjet rendszer ellenzéki mozgalmaiban.