Üvegkocka jelzi a Hősök tere alatti komplexumot

2008.04.07. 16:56
2010-re fejezik be a 3,8 milliárd forintból épülő komplexumot, amely világszínvonalú múzeummá tenné a Szépművészetit. Karácsony Tamás nyertes terve az utcaszinten szerény jellel tűnik csak fel.

A Szépművészeti múzeum igazgatója "hűvös eleganciájúnak", a nyertes építész, Karácsony Tamás pedig "alázatosnak" nevezte a győztes tervet, amely alapján a Hősök tere alá bővítik az ország legsikeresebb múzeumát. A Szépművészeti térszint alatti bővítését a felszínen csak egy letisztult üvegkocka jelzi majd. A jelenlegi járda alatt viszont két szinttel, 6000 négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új térben alakítják ki a kávézókat, éttermet, a múzeum shopot, és a legfontosabb, a direkt sztárkiállítások igényeire tervezett, 1200 négyzetméteres kiállítóteret.

A kétszintes komplexumot szinteltolásokkal úgy alakították ki, hogy a bevilágítókon keresztül az alsó folyosókra is jut napfény.

Baán László igazgató már három évvel ezelőtti beiktatásakor elmesélte nekünk, hogy célja az épület bővítése. Terveit alátámasztotta sikeres múzeumpolitikája, amellyel világviszonylatban is kiemelkedő látogatottságú időszaki kiállításokat rendezett.

A bővítés mellett szólt, hogy a Szépművészeti 1906-ban elkészült tömbje nem volt alkalmas a korszerű, tehát nagy installációs igényű, komoly biztonsági előírások mellett rendezett, tömegeket vonzó időszaki kiállítások rendezésére. Mindez nem az épület hiányossága egyébként, hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján az igazgató. A századfordulón ugyanis még nem létezett az időszaki kiállítások műfaja. Időközben a kiállítási kultúra is megváltozott: manapság már nem elég, ha képek lógnak a falon. A korszerű múzeumok találkozóhelyként, kulturális fórumként és az ismeretterjesztés helyeként is működnek. Szerves részük az előadóterem, a számítógépes infrastruktúra, a boltok, kávézók, étterem is.

Látványtervek

A világ nagy múzeumaiban 15 éve indult folyamathoz csatlakozott a Szépművészeti azzal, hogy meghívásos pályázatot hirdetetett hét építész számára. A feladat kényes volt, mivel a Hősök tere megbolygatása, átalakítása sokakban felháborodást kelthetett. A tér ráadásul a világörökség részét képezi.

A meghívott építészek, Balázs Mihály, Bán Ferenc, Ferencz István, Janáky István, Karácsony Tamás, Mányi István és Vásáros Zsolt többnyire tartották is magukat a kiíráshoz. Egyedül Bán Ferenc és munkatársai vették fel a harcot a hét vezérrel, és helyeztek el házméretű üvegkristályokat a téren. Ők kiléptek a Szépművészeti vonzáskörzetéből. A térre és a Műcsarnok mellé is helyeztek a szembeötlő formából. Míg azonban ezekbe turisztikai és szolgáltató funkciókat álmodtak, a Szépművészeti előtti kristályba egy lábakon álló, amorf test került. Ebben kapott volna helyet az előadóterem.

Alázatos terjeszkedés

A művészeti tanácsadó testület azonban tartotta magát az eredeti elképzelésekhez, és egy visszafogott koncepciót választott győztesnek. Karácsony Tamás Ybl-díjas építész elmondta, hogy szándékosan kerülték a felszíni, látványos elemeket. "A bejárat fontos, de csak mellékszereplő akar lenni. Arányos alázat jellemezte a munkát" - mondta. A felszínre, a múzeum Dózsa György úti sarkához üvegkockát vázolt. A komplexum főbejárataként szolgáló elem acélcsipkére erősített üvegből készül.

A felszín alatti létesítménynek lesz egy kevésbé ünnepelt lejárata is a Városliget irányába. A tervekben szerepel egy harmadik bejárat, egy kapu, amely a főlépcső közepén nyílna. Erről azonban a munka során döntenek. Karácsony a tervek pontos kidolgozásánál együttműködik a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat építészével, Szécsi Zsolttal, és a Szépművészeti átalakításaiért felelős építésszel, Mányi Istvánnal.

A nyertes építész az alaprajzon azt is megmutatta, a komplexumot úgy tervezte, hogy folytatható legyen a Hősök tere irányába, ha egyszer szóba kerülne a két, egymással szemben álló múzeum felszín alatti összekapcsolása.

A 3,8 milliárd forintos beruházásból 3,5 milliárdot EU-támogatásból fedeznek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) június-júliusban írják alá a szerződést, a munkálatok 2009 tavaszán kezdődnek. Baán László igazgató elmondta, hogy az építkezést felülről, a felszín megbontásával végzik, de a múzeum az építkezés ideje alatt sem zár be. A látogatók egy hídon keresztül közelíthetik meg a Szépművészetit, betekintést nyerve a gödörben folyó munkába. A tervek szerint 2010-ben lesz az átadás.