Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szentté avatnák Rettegett Ivánt?

2002.07.17. 13:45
Határozottan ellenzi II. Alekszij, minden oroszok pátriárkája, hogy szentté avassák IV. azaz Rettegett Iván egykori cárt, akinek ikonjai a közelmúltban ismét megjelentek Oroszországban.
A pravoszláv egyházi vezető szerint a középkori egységes orosz birodalom megteremtőjének a lelkén több ezer ártatlan ember halála szárad, köztük Filip moszkvai metropolitáé. Ha Ivánt szentté avatnák, akkor Filipet kellene "szentteleníteni", mert "nem lehet egyszerre tisztelni meggyilkoltakat és gyilkosokat" - vélekedett II. Alekszij, aki szerint a híres-hírhedt cár szentképeinek újbóli feltűnése nem más, mint "újabb kísérlet kételyeket ébreszteni a pravoszlávokban."

Saját kezűleg ölte meg fiát

IV. Iván, aki 1553 és 1584 között uralkodott, háromévesen lett moszkvai nagyherceg, majd 17 éves korától elsőként viselte a minden oroszok cárja címet. Korszerűsítette az orosz államszervezetet, a hadsereget, törvénykönyvet adott ki, rendet tett az egyházi vitákban. Kelet felé terjesztette ki az orosz birodalmat a Kazányi Kánság, majd az Asztrahányi Kánság meghódításával.

Fokozatosan építette ki abszolút hatalmát, amellyel először csak visszaszorította a nagyhatalmú arisztokrácia, a bojárok befolyását, majd - valódi és vélt árulásokra hivatkozva - 1570-71-ben tömegesen végeztette ki őket. Fokozódó paranoiája odáig fajult, hogy saját kezűleg megölte idősebbik fiát, végül elborult elmével halt meg.

Eizenstein celluloidra álmodta

Rettegett Iván kultusza a Szovjetunióban Sztálin idején erősödött meg. Szergej Prokofjev operát írt, Szergej Eizenstein, monumentális filmet készített a cárról, amelyben az erős kezű uralkodó - Nyikolaj Cserkaszov klasszikus alakításában - az egyszerű népre támaszkodik a velejükig gonosz bojárokkal szemben. (Mindezt néhány évvel a pártban, a hadseregben végrehajtott véres tisztogatások után vitték filmvászonra).

A film második részét azonban csak Sztálin halála után mutathatták be, mivel a generalisszimusz, aki kimondatlanul is a cár "reinkarnációjának" tekintette magát, nem tudott azonosulni a lelki válságba jutó uralkodó ábrázolásával.