Tibi, te bitangó

2005.09.07. 11:33
Feszes ruhák, mély dekoltázsok, tűsarkú cipők, neccharisnyák és forró ölelések - ez a tangó. A Millenárison ezen a hétvégén másodszor rendezik meg a nemzetközi tangófesztivált.

Az argentin tangó az egyik legerotikusabb társastánc a világon, Magyarországon mégis csak néhány százan táncolják profin.


Fotó: Nagy Norbert

Nem macsó tánc

"A pesti tangós élet úgy tíz éve kezdődött, ma nagyjából kétszázötvenen tudnak róla, nagyjából ennyien vannak a tangós levelező listán, és jelennek meg egy-egy rendezvényen. Az igazán aktív mag úgy 70-80 embert jelent, ők hetente legalább egy milongára (tangótáncházba) mennek el, és ők adják a haladó kurzusok tanítványait" - nyilatkozta az Indexnek Bense Mónika tangótánctanár, a fesztivál egyik szervezője.

A tangót, úgy tűnik, sokkal többen szeretik nézni, mint táncolni, és ennek egyik oka az lehet, hogy nem könnyű megtanulni, főleg a férfiaknak nem, hiszen az alapok elsajátítása után a tánc teljesen improvizatív. A tánctanár szerint a feszes ruhák, mély dekoltázsok, tűsarkú cipők, neccharisnyák nemcsak vonzóak, hanem ijesztőek is lehetnek a férfi táncosoknak, mivel a táncosnők nagyon kritikusak, és a tökéletes partnert keresik.

A nők dolga valamivel könnyebb, az ő szerepük a férfi követése. "A nők elvileg alávetik magukat a férfi minden mozdulatának, ennek ellenére a tangó egyáltalán nem macsó tánc. A nők bármelyik pillanatban dönthetnek, hogy akarnak-e a férfival táncolni. Már a felkérés szabályai is nekik kedveznek, ebbe már az elején belefér egy határozott - akár életre szóló - nem a nő részéről" - mondja Mónika.

Táncolj!
A fesztiválon tangózni is megtanulhatsz, vagy legalábbis elkezdheted.
Szombaton és vasárnap 10:00-13:15 között kezdő tangóóra lesz Kovács Nóra, Bense Mónika és Megyeri László vezetésével, 13:15-16:15, illetve 16:30-19:30 között haladó táncóra Bogdán Tihamér és Czidor Katalin vezetésével.
Ha most hétvégén nem érsz rá, a Pesti Tangó Klub Alapítványnál szeptember 18-ától tangótanfolyam kezdődik.
Akiket a tánc igen, de a dél-amerikai dallamok nem vonzanak, ne adja fel, ugyanis ma már hip-hop-, etno-, dzsessz-, sőt technotangó is létezik.

Budapest tangó főváros lesz

A Pesti Tangó Club Alapítvány és a Millenáris Kht. szervezésében pénteken kezdődő fesztiválon napközben tánctanítás, este koncertek, táncbemutatók és tangóbálok lesznek.

Pénteken a drezdai Sexteto Andorinha, Európa egyik legnevesebb klasszikus tangót játszó zenekara lép fel Sergio Gobi argentin énekessel. Repertoárjukban több mint hetven tangó, tangókeringő és milonga van. "Mindezt olyan szenvedéllyel, tűzzel és lendülettel adják elő, ami még a tangóhoz nem értőket is magával ragadja" - áll a programajánlóban. A koncert után a fesztivál berlini vendége, DJ Roland Sardison zenél.

Szombat este a Tango Experimento zenekar áll színpadra, a legfiatalabb és eddig legizgalmasabb magyar tangótársulás. "Tipikusan az a banda, amelyik nem fér a bőrébe, amíg valami újat nem hoz" - állítja a tangótánctanár. Közös szerelmük a múlt század talán legérzékibb, legérzelmesebb zenéje: az argentin tangó és Astor Piazzola szerzeményei. A koncert után Dj. Stefan Osnowski, Budapest alternatív tangózenei vonalát képviselő DJ-je zenél. A fesztivál zárónapján, vasárnap este tangótáncház lesz az Uránia moziban.

A fesztivál ideje alatt lehet megnézni Nagy Norbert tangófotóit is (ld. galériánkat), a kiállítás megnyitója péntek este hétkor lesz.