'Európai kézfogások' a tavaszi fesztiválon

2001.10.30. 15:17
A 22. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2002. március 16. és április 1. között - rendezvénysorozata az Európai kézfogások jelmondat jegyében szerveződött - hangzott el a programokat ajánló előzetes sajtótájékoztatón kedden, a Magyar Rádió Márványtermében.
Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a jövő évi tavaszi seregszemle eseményeinek idején kezdődik meg a Baden-Württemberg arcai című - októberig tartó - fesztivál. Kiemelte: a kulturális diplomácia fontos eseménye a németországi tartomány művészete reprezentánsainak budapesti bemutatkozása, amely viszonzása a magyar millennium 1999-2000. évi baden-württembergi rendezvényeinek.

Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettes szólt arról: a fesztivál rangját jelzi, hogy az idei programok közönségének egyharmada volt külföldről érkezett vendég.

Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára közölte: a tárca 163 millió forinttal támogatja a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezését.

Jelentős klasszikus zenei blokk

A zenekari hangversenyek sorát a Budapesti Fesztivál Zenekar zeneakadémiai estje nyitja meg a világhírű orosz karmester Gennagyij Rozsgyesztvenszkij vezényletével. Igor Ojsztrah orosz hegedűművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar március 23-án ad hangversenyt a Budapest Kongresszusi Központban.

A Concentus Musicus Wien és az Arnold Schönberg Kórus Nikolaus Harnoncourt vezényletével lép pódiumra március 25-én, a Budapest Kongresszusi Központban. A stuttgarti Nemzetközi Bach Akadémia március 27-én lép fel a Zeneakadémián. Műsorukban Johann Sebastian Bach: János-passió című műve hangzik el Helmuth Rilling vezényletével.

A kamaraestek programjában szintén világsztárokat hallhatnak a hazai és külföldi érdeklődők. Gidon Kremer és a Kremerata Musica március 24-én lép fel a Zeneakadémián. Az operaszínpadok ünnepelt szopránját, az új-zélandi születésű maori származású Kiri Te Kanawa estjét is élvezheti a közönség.

Bresson a Ludwigban, nagyszentmiklósi kincsek a Nemzetiben

A képzőművészeti események füzérét - a stuttgarti városi galéria anyagából válogatott - Német romantikus rajzok című kiállítás nyitja meg a Szépművészeti Múzeumban. A Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest lesz a helyszíne Henri Cartier-Bresson több mint másfélszáz fotográfiáját bemutató kiállításnak. A Magyar Nemzeti Múzeumban Az avar kori fejedelmi leletek és a nagyszentmiklósi kincs címmel nyílik kiállítás.

A táncművészeti ajánlatokat gazdagítja például a Nederlands Dans Theater és Mannheimi Balett vendégjátéka. A Carmen-esteket a Thália Színházban tekinthetik meg a balettkedvelők. Az operettfesztivál programjában Kálmán Imre művek kerülnek színre. A fesztiváli palettát színesítik továbbá népzenei, valamint néptánc estek, dzsessz és könnyűzenei koncertek. A színházi események csemegéi közé tartozik Anatolij Vasziljev estje.