Thunderball - rázva vagy keverve?

2003.10.13. 22:53
XXI. századi belassult dub és a külvárosi d'n'b a hetvenes évek James Bond-filmjeinek hangulatára hangszerelve, a Kultiplexben.
Thunderball a James Bond sorozat egyik kiváló darabja Sean Conneryvel, 1965-ből. A sztori ismerős: atombomba, dollárok, robbanásveszély és persze a Bahamák. S hogy hogyan kerül ez ide? Steve Raskin és Sid Barcelona, két titkosügynök a lemezjátszók és a zenefabrikáló kütyük, hangszerek árnyékában választotta e sokat sejtető nevet (gömbvillám egyébként) a '60-'70-es évek filmes világa előtti hódolatuk kifejezése képpen.

Sejthető tehát odaadó rajongásuk a kémfilmek, autós üldözések és titkos találkák iránt, következésképp a hangzásnak is erősen filmszerűnek, érzelemdúsnak, robbanékonynak kell lennie. Valóban, az ügyesen, már-már elbeszélőre hangolt, dub alapú kompozícióik tele vannak érdekesen összeválogatott tempó- és stílusváltásokkal, d'n'b-ből breakbeat-be, aztán laza, lassúbb ütemekbe úszik át a zene, alapnak pedig az elmaradhatatlan pörgős brazil és kemény afro funk ritmusok. Mi más is illene jobban Bondhoz?

XXI. századi dub

A két kísérletező kedvű fiatalember jó kémekhez méltóan 6 évig eldugott kis stúdiójukban, a Fort Knoxban tevékenykedtek, melynek eredménye 10 nagyon erős kislemez. És egy határozott állásfoglalás: "a breakbeat minden formája érdekel bennünket..., a különböző elemek - dub, funk, bossa, soul - egymás mellé helyezésével folyamatosan próbálunk ki újabb és váratlan konstruciókat, hogy elmossuk és áthágjuk a zenei stílusok közti határokat...." A Thievery Corporation kiadója, az ESL örökbe is fogadta őket ezért: két nagylemez, legutóbbi a Scorpio Rising, egy emblematikus szám: a Heart of the Hustler, és az álomvilág megvalósulni látszik.

Az album valóban egyszerre érzelmes, mély, mégis széles zenei spektrumot ölel fel, idézi a régi filmek nosztalgikus hangulatát, de ugyanakkor a XXI. század belassult dubja és a külvárosi d'n'b hangzás is megtalálja helyét benne.

Thunderball (Eighteenth street lounge music /USA), The Fort Knox Five (Fort Knox Recordings /USA), Kultiplex
2003. október 17. péntek
Infra Gandhi, Cyborg Templar
Belépő: 1800HUF