Kétezer éves bibliai szöveget találtak

2005.07.18. 16:33
Ötven éve az egyik legfontosabb régészeti lelethez jutott egy izraeli régész a Júdeai-sivatagban. Hanan Esel egy beduintól vásárolta meg a Bar Kochba idejéből származó bőrdarabokat, melyeken a Tóra részletei olvashatók.
Kétezer éves bibliai tekercstöredékekhez, ötven éve az egyik legfontosabb régészeti lelethez jutott egy izraeli régész egy beduin révén a Júdeai-sivatag egyik völgyében.

Hanan Esel, a tel-avivi Bar Ilan Egyetem régésze 1986 óta kutatott a Júdeai-sivatag déli részén. Tavaly titkos találkozóra hívta egy beduin azzal, hogy szakmai segítséget kér tőle. A Holt-tenger mellett, egy faluban a beduin megmutatott a professzornak két kis barna bőrdarabot, amelyeken héber írás volt, és amelyekért állítólag húszezer dollárt - körülbelül négymillió forintot - ajánlottak neki a feketepiacon. Azért fordult az ismerős izraeli régészhez, hogy az fölbecsülje a töredékek értékét. A találkozó azért volt szigorúan titkos, mert a leleteket be kellett volna szolgáltatni az illetékes hatóságnak, és ennek elmulasztása büntetendő cselekmény.

Hanan Esel, ahogy most Tel-Avivban elmesélte, azonnal lefényképezte a tekercseket, mert nem is remélte, hogy viszontlátja azokat. Idén márciusban aztán újra felkereste a beduint, és a kétezer éves töredékek még megvoltak. Végül az egyetem nevében a régész megvette darabját 3000 dollárért (mintegy 600 ezer forint).

Bar Kochba idejéből

A két kis töredéken az írás Mózes III. könyvéből, a Tóra középső részéből való, és az időszámításunk szerint 135 körüli időre datálható. Vélhetően azoktól a menekültektől származnak, akik a zsidók rómaiak elleni, Bar Kochba vezette felkelésének leverése után a Holt-tengerhez közeli Nahal Arugot-i barlangokban húzták meg magukat.

A tekercstöredékeket az Izraeli Régiségeket Vizsgáló Hatóság tanulmányozza. Steven Pfann archeológus megjegyezte: érdekes és egyúttal bátorító, hogy a Júdeai-sivatagban az 1960-as évek óta az első szenzációs lelet került elő. Hanan Esel régész közlése szerint az újabb két töredék része annak a 15. tekercsnek, amelyet ebben a térségben találtak, és abból a korból való, amikor időszámításunk szerint 132-135 között Bar Kochba vezetésével a zsidók felkeltek a rómaiak ellen, de egyúttal az első olyan lelet, amelyen Mózes III. könyvéből való részletek vannak.

Az izraeli régészek 1947 és 1956 között átkutattak 11 barlangot a Holt-tenger nyugati partján, és több mint ezer ősi szöveget találtak, köztük az úgynevezett Holt-tengeri tekercseket.